Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umjetna inteligencija

Od ponedjeljka ovoga tjedna, znači od 15. siječnja, započeo je 51. Svjetski ekonomski forum (SEF) u Davosu koji će trajati do 19. ovog mjeseca pod sloganom »Obnoviti povjerenje«. Ključne teme su: »Postizanje sigurnosti i suradnje u podijeljenom svijetu«, »Stvaranje rasta i radnih mjesta za novu eru«, »Umjetna inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo« i »Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju«. Sudjelovat će više od 100 predstavnika država, među njima i naš predsjednik, 1.000 partnera SEF-a, predstavnici civilnih organizacja, medija. Kao što se vidi iz ključnih tema, »umjetna inteligencija« je jedna od njih. Što je zapravo umjetna inteligencija (eng. artificial intelligence skr. AI ili UI)? Ima više objašnjenja: po jednom je potpodručje računarstva i predstavlja jedan od naprednih digitalnih tehnologija. Definira se i tako da je to sposobnost računala ili kompjutorski kontroliranog robota da obavlja zadatke koji se obično povezuju s inteligentnim bićima. Što zapravo pokriva pojam inteligencija? »Inteligencija je mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti učenja iz iskustva, prilagodbe na nove situacije, razumijevanje i korištenje apstraktih pojmova i korištenje prethodnih znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanje«. Postoji i apstraktna definicija da je »inteligencija ono što se mjeri raznim testovima inteligencije«. Istina je da se inteligencija može mjeriti nesavršenin testovima inteligencije (npr. jedna vrsta se koristi prilikom polaganja za vozački ispit). Ovakvi testovi se koriste u obrazovnim, poslovnim i u vojnim organizacijama zato što je dobar pokazatelj ponašanja pojedinca. Kao što vidite ja sam prilikom pisanja ovog teksta koristio umjetnu inteligenciju, to jest internet, naravno dodajući i vlastita iskustva, jer su i podaci na netu podložni netočnostima u zavisnosti od želja onih koji su te podatke stavili na svjetsku mrežu.

Trenutno stanje korištenja AI-UI

Korištenje umjetne inteligencije započelo je npr. automatizacijom ili robotikom u automobilskoj proizvodnji, i to u dijelu gdje su se najčešće događale nezgode na radu na presama, strojevima za sječenje. Danas već postoje potpuno automatizirane tvornice automobila u kojima sve rade roboti, čiji rad upravlja, kontrolira i nadzire samo nekoliko visokoobrazovanih radnika. Nedavno je završen višemjesečni štrajk glumaca u Hollywoodu, a zahtjevi su bili: veće plaće, zabrana korištenja umjetne inteligencije. Naime, korištenjem UI može se potpuno identično generirati glas i govor pojedinca. Nešto slično je kod nas prikazao vlasnik »ljubičaste televizije«, koji je pokušao praviti humoristično-satiričnu emisiju koristeći snimku određenih (s njegove strane nevoljenih političara konkurentnih TV postaja) »dajući im u usta« sasvim drugi tekst od onoga koji su govorili na originalnoj snimci. Ovaj pokušaj je procijenjen kao nezakonit, pa je »svestrani vlasnik« odustao od svoje namjere. Također, on je prikazao i najavio »umjetnu voditeljicu« koja će moći »samostalno« voditi emisije i intervjue. Trenutno i o ovim namjerama šuti. Što  ne znači da je potpuno odustao. U »tvornici filmskih snova« štrajkali su članovi sindikata scenarista, također protiv korištenja UI, jer su producenti najavili takve mogućnosti. Već danas postoje takve tehnologije da ako stavite određenju vrstu naočala vi se nađete u jednoj umjetno generiranoj okolini i generiranim uvjetima. Ova tehnika se koristi npr. u obuci pilota (jeftinija je nego letenje na pravim avionima i greške se ne plaćaju životom).

Priča iz budućnosti

Na koncu, evo jedne priče iz budućnosti (npr. za deset godina), koja je pisana na osnovu postojećih eksperimenata u svijetu. Gospodin Ivica P. nazove taxi službu i kaže: »Molim Vas jedan taxi u Srednju ulicu br. 48, želim stići u kazalište na pedesetu, jubilarnu predstravu Č’a Bonina razgala, koja počinje u sedam sati«. Dispečer odgovara: »Taxi stiže za deset minuta«. Kad je stiglo vozilo, zazvonio je mobitel gospodina Ivice P. i javio se vozač. Ivica P. je izišao iz kuće, usput robotu je rekao da usiše prašinu i sjeo u automobil koji nije imao vozača. Taxi vozilo se zaustavilo točno pred ulazom u kazalište. Putnik je platio platnom karticom i zadovoljno je ušao u kazalište. Što je najnevjerojatnije moguće u ovoj priči? Probajte pogoditi. Za svaki slučaj u zagradi je rješenje 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika