Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grlić Radman: U interesu Srbije i Hrvatske su dobri odnosi

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u srijedu na marginama Svjetskom gospodarskog foruma u Davosu. O tom sastanku govorio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. 
»I prošle godine smo dogovorili redoslijed koraka u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja. To je išlo vrlo slabo. Ovo je bio razgovor na ekonomskom forumu, razgovaralo se o izborima u Srbiji, u interesu Srbije i Hrvatske je da imaju dobre odnose sa susjedima i da rješavaju bilateralna pitanja«, rekao je Grlić Radman. 
Na pitanje o mogućim službenim sastancima u budućnosti, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je kazao kako se Srbija opredijelila za europski put i mora ispuniti sve one uvjete i kriterije koji se od nje očekuju.
»Mora razvijati i promovirati regionalnu stabilnost, jačati dobru, prijateljsku suradnju sa svim zemljama zapadnog Balkana, tako da se nadam da će nakon formiranja vlade uslijediti sigurno određeni susreti koji su bili nagoviješteni i prošle godine kada smo najavili hodogram onih aktivnosti koje bi onda dovele do konačnog susreta na višoj razini«, kazao je Grlić Radman.
Na pitanje o tome hoće li čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zadržati mjesto u Vladi, Grlić Radman je kazao kako nema o tome nikakvih informacija, ali da je važno da postoji pravni mehanizam u Srbiji za osiguranje političke zastupljenosti hrvatske manjine.
»Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u prethodnoj vladi, nije na posljednjim izborima osvojio mandat u Narodnoj skupštini Srbije. Nama je bitno osigurati, bez obzira na to koji je ishod izbora, da Hrvati imaju svog predstavnika kao što Srbi (u Hrvatskoj) imaju svoje predstavnike, a temeljem sporazuma iz 2004. godine. To obvezuje potpisnike toga sporazuma«, kazao je Grlić Radman. 
H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika