Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za zapadni Balkan šest milijardi eura

Lideri zapadnog Balkana usvojili su na skupu »Plan rasta: Zapadni Balkan i Europska unija« održanom u Skoplju zajedničku izjavu u kojoj se ističe izuzetan značaj suradnje u regiji i ukazuje da Plan rasta predstavlja novu priliku za promociju ekonomskog i socijalnog približavanja Europskoj uniji.
U izjavi od 11 točaka navodi se da zajednički napori zemalja zapadnog Balkana imaju za cilj ne samo jačanje integracije regije već i približavanje široj integraciji u jedinstvenom tržištu EU kroz posvećenost unaprjeđenju slobode kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi.
Na sastanku u Skoplju su sudjelovali najviši dužnosnici Albanije, BiH, Crne Gore i Kosova, a Srbiju je predstavljao predsjednik Aleksandar Vučić, te generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja James O’Brien.
Europska komisija usvojila je Plan EU za zapadni Balkan u vrijednosti od šest milijardi eura. Plan ima za cilj ekonomski rast regije u razdoblju 2024.-2027.
Provedba plana od šest milijardi eura uvjetovana je ispunjavanjem reformi i međusobnom suradnjom zemalja regije. Cilj je zajedničko tržište zapadnog Balkana, koje će imati pristup europskom tržištu i prije nego što zemlje postanu punopravne članice EU.
Plan je da kompanije i građani iz regije uživaju četiri slobode EU – kretanja ljudi, kapitala i usluga, te mogućnost rada gdje žele.
Predsjednik Vučić rekao je da se na sastanku u Skoplju prvi put razgovaralo samo o ekonomskim pitanjima, ističući da postoje velike razlike u političkim i da je Srbija već predstavila projekte koji se odnose na privredne projekte u okviru Europskog plana za privredni rast.
»Što se tiče Srbije, predstavili smo naš plan ekonomskog rasta za iduće tri godine i on je u skladu s onim što radimo s EU. Učinit ćemo sve da reforma bude takva da imamo pristup financijskim sredstvima što prije, sa svima ostalima«, rekao je Vučić.
Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski nakon sastanka o Planu za rast regije zapadnog Balkana, na kojem je bio domaćin, istakao je da je Plan za rast zapadnog Balkana »do sada najozbiljnija potvrda EU da će region imati konkretan plan za efikasnu europsku integraciju«.
»Ovaj instrument je za nas trenutak proboja. Njime će zemlje zapadnog Balkana ubrzati fundamentalne reforme, stvarajući vezu između zajedničkog regionalnog tržišta, a u tom procesu pristup dodatnoj financijskoj pomoći postaje ključni element. Instrument za reforme i rast djeluje kao financijski stup koji podržava reforme«, kazao je Kovačevski.
Europska unija je u prosincu prošle godine poručila zemljama zapadnog Balkana kako više nema vremena da čekaju da normaliziraju međusobne odnose već se to mora uraditi brzo, kao uvjet da se iskoriste sredstva iz plana za ekonomski rast.
Trenutno Kosovo i Srbija, uz posredovanje EU, vode dijalog u Bruxellesu za normalizaciju odnosa. Njihov napredak u dijalogu naveden je kao uvjet za pristup ovim fondovima EU, navodi Radio Slobodna Europa. 
Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju James O’Brien pozvao je u ponedjeljak Kosovo i Srbiju da provedu Ohridski sporazum o normalizaciji odnosa i ponovio stajalište Washingtona da se obje strane moraju posvetiti dijalogu koji moderira EU, a SAD podržavaju kao uvjet eurointegracija.
H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika