Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ulaganja u visini jednogodišnjeg proračuna Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu, 20. siječnja, na predstavljanju programa »Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027« da će za 3,5 do 4 godine za sve projekte, uključujući EXPO 2027, država uložiti 17,8 milijardi eura, što je na razini jednogodišnjeg proračuna Srbije.
Vučić je u Palači Srbija predstavio ključne segmente sveobuhvatnog razvoja Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u području znanosti i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, zaštite okoliša, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i u drugim područjima od nacionalnog značaja. Posebno je obrazložio koncept planiranja i izgradnje složene infrastrukture u okviru realizacije Međunarodne specijalizirane izložbe EXPO 2027 u Beogradu, koji će predstavljati investicijsku jezgru u predstojećem razdoblju. Istaknuo je pri tome da će Srbija držati svoje javne financije pod kontrolom i da javni dug ne smije nijednog trenutka biti blizu ili prijeći 60 posto, što je obveza iz Mastrihta, ali i zakonska obveza.
Vučić je izrazio uvjerenje da će Srbija 2027. godine, ukoliko bude bila uspješna i uradi sve što je zamišljeno, povećati svoj bruto domaći proizvod na 92,7 milijardi eura – što će biti za više nego tri puta bolji rezultat od onog koji je imala 2012. godine. Među ostalim, rekao je da će se Srbija boriti da sačuva mir, ali štiteći svoju zemlju i svoj Ustav, te da će pokušati ubrzati svoj europski put, čuvajući svoje tradicionalne prijatelje, slobodu i nezavisnost.

Životni standard – plaće, mirovine, davanja

Vučić je rekao kako je prosječna plaća u Srbiji trenutno 836 eura, najavivši da će ove godine ona dostići 958 eura, sljedeće 1.056 eura, a da će 2027. biti 1.400 dok će u Beogradu biti 1.800 eura. Prosječna mirovina je, prema njegovim riječima, sada 391 eura, a očekuje se da do 2027. godine bude 650 eura.
Najavio je da će država od travnja ili svibnja ove godine za rođenje prvog djeteta davati 500.000 dinara, za drugo dijete 600.000 dinara, a za treće i četvrto dijete još i više.
Predsjednik Vučić je rekao da je u Srbiji siromaštvo smanjeno s 26,7 posto na 20 posto, te ga žele do 2027. smanjiti na 16,7 posto. Također je rekao da će u iduće tri godine biti povećan proračun za rijetke bolesti – prve godine 85 milijuna eura, pa 150 milijuna eura, a na kraju 200 milijuna eura, i da će gotovo sva rodilišta biti rekonstruirana. Najavio je i da će svaka općina u Srbiji imati digitalni mamograf, kao i da će 57 bolnica dobiti magnetnu rezonancu.

Energetika, ceste, poljoprivreda

Govoreći o ulaganjima na polju energetike, Vučić je rekao kako je potrebno krenuti s izgradnjom reverzibilne HE Đerdap 3 i da su u tijeku završni radovi na TE Kostolac B3. Rekao je kako imamo velike projekte izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana, kao i vjetroelektrane Kostolac, i potvrdio da će Srbija nastaviti s pomaganjem i subvencioniranjem svih kompanija koje imaju dobar i dugoročan plan ulagati u našu zemlju, kao i da će domaće kompanije u tom smislu uvijek imati prednost.
Vučić je podsjetio na to da je Srbija od 2012. godine napravila 468 kilometara auto-cesti i brzih prometnica, a da je plan da se uradi još 487 kilometara, što je ukupno 955 kilometara prometnica u razdoblju od 15 godina.
Što se tiče poljoprivrede, rekao je da će najbrže rasti subvencije za stočare, prije svega govedare, i do 70 posto u predstojeće tri godine.

Tehnologija i znanost 

Predsjednica Vlade Ana Brnabić istakla je u obraćanju kako se očekuje da, zahvaljujući ulaganju u sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT), izvoz u ovom sektoru do 2027. bude 10 milijardi eura, podsjetivši da je prošle godine taj izvoz iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi eura. Time će u ovom sektoru biti zaposleno 140.000 ljudi, rekla je, napomenuvši da je 2012. godine u tom sektoru radilo otprilike 50.000 ljudi. Ona je rekla da digitalizacija i umjetna inteligencija fundamentalno mijenjaju Srbiju i da će specijalna međunarodna izložba EXPO 2027 predstaviti naprednu sliku Srbije u području IKT-a.
Brnabić je poručila kako u području visokih tehnologija imaju dva fokusa – biotehnologiju i umjetnu inteligenciju te da će do 2027. u umjetnu inteligenciju uložiti oko 70 milijuna eura plus privatni kapital, koji je, kako je rekla, već krenuo dolaziti u Srbiju. Rekla je da ćemo do kraja godine imati jedno super-računalo u što će uložiti dodatnih 30 milijuna eura do kraja 2025., koje će biti dano na besplatno korištenje mladim ljudima, koji će ponuditi rješenja za primjenu umjetne inteligencije u područjima kao što je državna uprava, promet, energetika, zdravstvo.
Premijerka je najavila dodatno ulaganje između 150 i 200 milijuna eura u znanstvenu, istraživačku, inovacijsku infrastrukturu, i proširenje zgrada Znanstveno tehnološkog parka Niš, zatim u Čačku, Beogradu i u Novom Sadu.

Kompleks EXPO 2027

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Siniša Mali je, govoreći o izgradnji objekata za EXPO 2027, rekao da će se taj kompleks prostirati na 250 hektara, da su pripremni radovi počeli u srpnju prošle godine, a da se na proljeće očekuju radovi iznad zemlje.
»Tamo dovodimo vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, gradimo trafostanice, novu petlju, 10 kilometara bulevara i putova i sve to mora biti gotovo do 1. prosinca 2026. godine«, rekao je Mali i objasnio da će tu biti sajamski kompleks, zajedno s kompleksom EXPO 2027, rezidencijalni kompleks s 1.500 stanova, novi akvatik centar za vodene sportove i novi nacionalni stadion koji će imati 52.000 sjedišta i biti gotov do kraja 2026. 
Prema njegovim riječima sajam će se prostirati na 25 hektara, a više od 100 zemalja sudjelovat će na manifestaciji EXPO 2027 i doći će oko tri milijuna posjetitelja.
Mali je istaknuo i da se, iako je Prokop otvoren, radovi na ovoj željezničkoj postaji nastavljaju. Gradi se veliki poslovni park s osam poslovnih zgrada, pri čemu će u jednoj od njih biti Beogradska burza, zatim Komisija za hartije od vrijednosti, Centralni registar za hartije od vrijednosti.
Beograd će dobiti i novu željezničku postaju na Novom Beogradu koja će biti povezana s beogradskom autobusnom postajom koja će biti u funkciji već u idućih nekoliko mjeseci.
Mali je rekao da će lokacija sadašnjeg Beogradskog sajma dobiti novi izgled, pri ćemu će Hala 1 biti sačuvana i postat će epicentar kulture, jer će se tamo napraviti tri operne dvorane i bit će mjesto za baletne i operne trupe.
Ministrica znanosti, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović ukazala je na to da je projekt BIO4 kampus rezultat strategijskog razmišljanja i strategijske odluke države da ulaže u mlade i u nove tehnologije i najavila da će biti završen do konca 2026. godine.
Rekla je kako je ovo pojedinačno najveće ulaganje u znanost i mlade ikada u Srbiji, a i u širem okruženju, jer će 450 milijuna eura biti uloženo u izgradnju ovog kampusa u kojem će raditi više od 4.000 najboljih istraživača, profesora, studenata.
Priredila: J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika