Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva velika natječaja za seoski turizam, salaše i etno kuće

Vlasnici registriranih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave seoskim turizmom imat će ove godine mogućnosti konkurirati na dva izdašna natječaja za razvoj njihove djelatnosti. Jedan je IPARD fond preko kojeg mogu dobiti i 300.000 eura po projektu, a drugi je natječaj Ministarstva turizma i omladine, koji se odnosi uglavnom na salaše i etno kuće – bespovratno će se davati 25.000 eura, prenosi Agrosmart.
IPARD 3 program trebao bi, prema planu poziva za ovu godinu, koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, krenuti u veljači, a početkom srpnja očekuje se raspisivanje natječaja za ruralni turizam. Ovo bi bio treći javni poziv za razvoj ruralnog turizma otkako je krenuo IPARD program u Srbiji. Vrijedan je pet milijardi dinara. Najmanji povrat koji podnositelji mogu dobiti je 20.000 eura, a najveći 300.000 eura. Intenzitet potpore je najviše 75 posto, a mogu konkurirati fizičke osobe – nositelji poljoprivrednog gospodarstva, poduzetnici i pravne osobe, s tim da se na natječaj mogu prijaviti i početnici u ovom poslu. Za ovaj poziv već vlada veliki interes, a prihvatljive investicije su izgradnja i opremanje svih vrsta objekata za smještaj turista pod uvjetom da se nalaze u ruralnim područjima.
Prema najavama, u veljači će Vlada Srbije izaći s uredbom kojom će za seoski turizam biti izdvojeno 150 milijuna dinara. Predviđeno je da se izdvaja oko 2,9 milijuna dinara po seoskom gospodarstvu, a kako se može čuti, najviše će novca biti dodijeljeno za razvoj salaša i etno kuća.
U Ministarstvu turizma i omladine potvrdili su da do veljače očekuju usvajanje uredbe o dodjeli i korištenju poticaja za razvoj ruralnog turizma, a potom i raspisivanje javnog poziva za prijavu seoskih turističkih domaćinstava uz minimalno osigurano učešće od 10 posto.
Najavili su i da je iz sredstava Ministarstva na raspolaganju 400 milijuna dinara za kreditnu podršku razvoju turizma, za koja mogu konkurirati i seoska turistička domaćinstva u cilju unaprjeđenja kvalitete turističke ponude.
Da bi se konkuriralo za subvenciju potrebno je da je gospodarstvo registrirano u centralnom informacijskom sustavu u području ugostiteljstva i turizma (e-Turista).
U Srbiji su trenutno kroz informacijski sustav E-turista evidentirana 742 registrirana seoska turistička domaćinstava, što je za 32 posto više nego prije godinu dana. Od ukupnog broja registriranih, 148 je salaša i etno kuća. Postoji pet objekata na teritoriju Vojvodine koji su registrirani kao salaši, a procjenjuje se da ih ima oko 40. Mnogi se registriraju kao neka druga vrsta objekta kao što su seosko turističko domaćinstvo ili etno-kuća, piše Agrosmart.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika