Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na usluzi starima gotovo osam desetljeća

Takozvano zlatno doba (umirovljenički dani) razdoblje je u životu čovjeka koje donosi i brojne »izazove« – od onih manje lijepih poput usklađivanja/prilagođavanja životnih potreba nižim primanjima, češćih zdravstvenih problema, pitanja oko vlastite vrijednosti zbog nedostatka doprinosa u raznim segmentima života do onih lijepih i ugodnih – slobodnog vremena za razne aktivnosti, među ostalim i one s unucima, putovanja, druženja... Gotovo u svemu navedenom može pomoći i ponuditi svoje usluge i aktivnosti Gradska udruga umirovljenika Subotica, osnovana 1946. godine s ciljem pomaganja svom članstvu oko socijalnog programa, programa kulture, sporta te nabave ogrjevnog materijala, životnih namirnica i ostalih potrepština.
Socijalna i humanitarna pomoć

Gradska udruga umirovljenika Subotica, uz središnju, na teritoriju grada djeluje i u 36 mjesnih organizacija umirovljenika, a trenutno ima oko 10 tisuća članova. Jedan od segmenata djelovanja spomenute udruge odnosi se na socijalnu i humanitarnu pomoć, o čemu smo među ostalim razgovorali s predsjednikom udruge Radovanom Kovačevićem, koji je na ovoj funkciji od 2020. godine.  
»Ono što posebno znači našim članovima pred zimsko razdoblje jeste mogućnost ‘pisanja’ (naručivanja) ogrjeva (drvo, razne vrste ugljena i paletirana bukva) uz plaćanje na deset mjesečnih rata. To se odnosi i na zimnicu, mesne prerađevine, smrznuto voće i povrće i dr. Također organiziramo i podjelu paketa humanitarne pomoći članovima i svim umirovljenicima s najnižim primanjima, koje osiguravaju Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Gradska uprava Grada Subotice, Autonomna Pokrajina Vojvodina i druge humanitarne organizacije. Primjerice, godišnje od Crvenog križa dobijemo oko 100 takvih paketa, a uvjet za njihovo dobivanje u 2023. godini bio je da umirovljenik prima mirovinu nižu od 20.631 dinar (iznos određuje PIO fond). Popis prijavljenih umirovljenika dostavljamo ovom fondu, poručujemo pakete i isporučujemo ih potrebitima«, kaže Kovačević, dodajući kako se problematikom umirovljenika s najnižim mirovinama koje nisu dovoljne za preživljavanje bave i putem posredovanja kod postupka i zahtjeva za ostvarivanje subvencioniranih usluga javno-komunalnih poduzeća.
Od velike važnosti za umirovljenike svakako su i tzv. bazari zdravlja koje Gradska udruga umirovljenika organizira u prostorijama mjesnih zajednica svake prve srijede u mjesecu, a koji obuhvaćaju besplatne preglede krvnog tlaka i šećera u krvi, pregled vida uz mogućnost nabave naočala na više mjesečnih rata, pregled i kontrolu sluha itd.

Toplice, izleti, sekcije...

Ova udruga poseban akcent stavlja na pitanje odmora i rekreacije umirovljenika preko njihovog upućivanja na besplatno liječenje u toplicama, odmor i oporavak o trošku Republičkog fonda PIO. Udruga tako organizira odmor i oporavak u Sokobanji, Lukovskoj banji, Prolom banji, Atomskoj banji, te jednodnevne izlete na bazene, kako u zemlji, tako i u Mađarskoj, Hrvatskoj i dr.
»Za odlazak u toplice mogu se prijaviti svi umirovljenici grada, znači ne moraju biti članovi Udruge, potrebno je samo da dođu s osobnom iskaznicom, čekom od mirovine i određenom liječničkom dokumentacijom, a besplatni boravak mogu ostvariti oni čija je mirovina manja od 39.850 dinara i koji u posljednje četiri godine nisu koristili to pravo. Gradska udruga umirovljenika ima svoje odmaralište u Sokobanji s 38 ležaja. U pitanju su desetodnevni aranžmani (12.740 dinara), a ove godine je prvi termin za boravak u ovoj banji planiran od 13. do 23. svibnja. Plaćanje se obavlja u osam rata, a ovdje uračunavamo i vaučere koji su svi podijeljeni u ponedjeljak, 15. siječnja, no najavljeno je da će ih biti još. Tko ima vaučer (10.000 dinara), razliku od 2.740 dinara plaća u četiri rate«, navodi Kovačević.
Udruga aktivno radi i na animiranju svojih članova da se u što većoj mjeri uključe u različite sekcije koje djeluju u okviru nje.
»Tu je sportska sekcija koja je izuzetno uspješna, imamo veoma mnogo pehara i gdje god sudjelujemo osvajamo prva i druga mjesta. U ove aktivnosti spadaju šah, pikado, viseća kugla, kartanje, bacanje pločica, kuglanje, ribolov, a ovdje bih istaknuo da u našoj udruzi već treću godinu prostor za djelovanje, bez nadoknade imaju šahisti subotičkog Hrvatskog amaterskog športskog kluba Zrinjski. Kod nas djeluje i mješoviti zbor Adagio, slamarska i slikarska sekcija Lusa, te glumačka, pjesnička, književne sekcija. U okviru Udruge djeluju i frizerski, odnosno pedikirski salon«, kaže za naš tjednik Radovan Kovačević koji ujedno poziva umirovljenike koji još nisu, da postanu članovi i da iskoriste sve pogodnosti, usluge i aktivnosti koje nudi subotička Gradska udruga umirovljenika.
Što se tiče članarine, za umirovljenike s mirovinom od 4 do 10 tisuća dinara, ona godišnje iznosi 600 dinara (mjesečno 50), od 10 do 20 tisuća – 720, a najviša članarina za umirovljenike s primanjima iznad 30 tisuća, na godišnjem nivou iznosi 1.440 dinara (mjesečno 120 din). 
Svi koji se žele učlaniti u Gradsku udrugu umirovljenika, s osobnom iskaznicom i čekom od mirovine mogu otići u prostorije Udruge koja se nalazi u Ulici Save Šumanovića broj 2, radnim danima od 8 do 11 sati.
I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika