Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Deset Božjih zapovijedi kao tema

Svaki oratorij se nestrpljivo očekuje, ali zimski oratorij je uvijek dodatno iščekivan. Nakon božićnih blagdana svake godine dođe kao vrhunac zimskog raspusta i odlično obilježi posljednje dane ferija. Tako je bilo i ove godine.
U organizaciji animatora Subotičkog oratorija od 8. do 12. siječnja je u župi svetog Roka u Subotici održan Zimski oratorij za oko 100 djece iz svih subotičkih i okolnih seoskih župa. Prije podne su se okupljali mlađi, djeca od prvog do četvrtog razreda, a poslijepodne stariji, od petog do osmog razreda osnovne škole. Podijeljeni u četiri skupine: bijeli, plavi, žuti i bordo predvođeni svojim kapitenima, svakoga dana su pjevali, igrali, molili, plesali i slavili Gospodina. Organizirane su i kreativne radionice, a dio igara bio je napravljen s motivima iz filma Gospodar prstenova.
Glavna tema zimskog oratorija bila je »Deset Božjih zapovijedi« o kojima su djeci svakodnevno govorili svećenici, a kasnije su tu temu produbljivali svatko u svojoj ekipi. Naravno, služene su i svete mise, a posljednjeg dana svetu misu je predvodio naš biskup Franjo Fazekas koji je s velikim interesiranjem pogledao i priredbu kojom je završen Zimski oratorij.
S djecom je ove godine radilo 59 volontera, animatora Subotičkog oratorija, a glavnu koordinaciju su preuzele Marija i Ivana Šarčević.
Nemoguće bi bilo sve ispričati što se događalo ovih pet dana, čak ni informativno, a o dojmovima naših drugara mogli bismo pisati u nekoliko narednih brojeva. To svi znaju ali treba ponoviti, uvijek je tako dobro i tako lijepo jer smo se sastali i družili u ime Božje.  
Lijepo je i na dobro svima nama što imamo oratorij.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika