Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U potrazi za plemenima

I dok se Vojvodina bijeli, mnogi se pakiraju na skijanje ili ga barem planiraju, a ja sanjam o toplim krajevima. Da budem iskrena, voljela bih snježni vikend na nekoj zavijanoj planini, ali to je sve. Zima mi više ne odgovara, a ni autu. Šalu na stranu, ide mi se na more.
Sasvim dovoljno razloga da se vratimo započetom serijalu o zemljama prelijepe Amazonije. Ovoga tjedna idemo u čarobnu Kolumbiju, zemlju kontrasta i prirodnih čuda koja oduzimaju dah. Ova južnoamerička destinacija svojim raznolikim krajolicima privlači avanturiste, ljubitelje prirode i istraživače. Bilo da ste ljubitelj tropskih prašuma, netaknutih plaža ili visokih planina, Kolumbija ima nešto posebno za svakoga.
Ovo područje obiluje jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama, a šetnje kroz gustu vegetaciju donose susrete s egzotičnim pticama, majmunima i šarenim leptirima. Uz lokalne vodiče možete posegnuti duboko u džunglu i doživjeti kombinaciju divlje ljepote i neobjašnjivog misterija.

Tajna kanjona Chicamocha

Kolumbija krije tajnu koja će ljubitelje avanture ostaviti bez daha – kanjon Chicamocha. Ovaj grandiozni kanjon, smješten između planina, pruža nevjerojatan pogled na rijeku Chicamocha koja teče kroz duboke litice. Za hrabre, tu su zip-line avanture i pješačke staze za istraživanje skrivenih kutaka ove prirodne ljepote.

Raj na Zemlji

Ako sanjate o bijelom pijesku i tirkiznom moru, onda su plaže otoka San Andres savršeni raj za vas. Ovaj biser Karipskog mora očarava posjetitelje svojim netaknutim pješčanim plažama i toplim morem. Ronjenje i snorkeling otkrivaju bogatstvo podmorja, a mještani će vas dočekati s osmijehom i toplim gostoprimstvom.

Plemenska družina

Zaviriti u rajske visine Sierra Nevada de Santa Marta, najviše planine uz karipsku obalu, nezaobilazno je mjesto. Ovaj prirodni raj čuva tajne drevnih indijskih civilizacija i nudi nezaboravna iskustva. Šetnje kroz guste šume, susreti s domorodačkim plemenima i pogledi s planinskih vrhova na Karipsko more stvaraju jedinstvenu avanturu koja će vam ostati urezana u sjećanje.
Susret s domorodačkim plemenima toliko mi je primamljiv da neka od njih moram malo opisati. Koliko sam saznala, na ovom području postoji nekoliko plemena.
Arhuaco, također poznati kao Ika, smatraju se čuvarima Sierra Nevada de Santa Marta. Vjeruju da su odgovorni za održavanje ravnoteže između zemlje, vode i zraka. Njihova je duhovnost duboko povezana s prirodom, a planina im je svetinja. Svaka rijeka, šuma i vrh imaju svoje mjesto u njihovim mitovima i ritualima.
Pleme Kogi također nastanjuje Sierra Nevada de Santa Marta i poznati su kao »mudraci« ili »stariji brat«. Oni prakticiraju složeni sustav rituala kako bi očuvali sklad između ljudi, prirode i bogova. Kogi vjeruju da su odgovorni za održavanje »Aluna« – svetog skupa stvari koje čine život, a kroz rituale i molitve održavaju ravnotežu u svijetu.
Wiwa pleme još je jedno autohtono pleme u ovoj regiji. Blisko su povezani s prirodom i često izvode rituale u znak zahvalnosti za plodnost zemlje i očuvanja ekosustava. Wiwa zajednice prenose svoje znanje i vještine s koljena na koljeno, čuvajući bogatu tradiciju svojih predaka.
Narod Cancuamo također je dio autohtonih zajednica u Sierra Nevada de Santa Marta. Poznati su po svojoj ulozi zaštitnika prirode i često su uključeni u inicijative za očuvanje okoliša. Ovi ljudi imaju posebno poštovanje prema rijeci Don Diego, koju smatraju svetom i ključnom za održavanje ravnoteže u svom svijetu.
Ovdje, u Kolumbiji, priroda oživljava na način koji se rijetko gdje drugdje može doživjeti. Otkrivanje Kolumbije, mjesta gdje priroda svira svoju najljepšu melodiju, kao i drugih zemalja Amazonije, mogla bi biti životna misija. Zadovoljit ću se i najmanjim komadićem, iako ne jamčim da ću se moći vratiti.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika