Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crveno-bijeli svijet

Nekada davno je Davorin Bogović (Prljavo kazalište) pjevao: »A sve oko mene je crno-bijeli svijet«. A ovih dana, zahvaljujući armiji hrvatskih navijača u Zagrebu i Mannheimu (Njemačka), sve je u znaku crveno-bijelih kvadratića. Tisuće navijača i na desetke tisuća majica, kapa, šalova, zastava i još koječega, krasilo je tribine plivališta na Mladosti i veliku sportsku SAP dvoranu. S punim razlogom...

VATERPOLO

U trenutku pisanja ovoga teksta Hrvatska je ispunila svoju prvu, temeljitu zadaću na Europskom prvenstvu koje se u zamjenskom domaćinstvu održava u Zagrebu. Velikim pobjedama protiv Grčke (četvrtfinale – 13:8) i Mađarske (polufinale – 11:8) barakude su osigurale nastup u finalu protiv Španjolske (koje je odigrano u utorak, 16. siječnja). Pobjedom protiv furije izabranici Ivice Tucka bi, uz još jedan naslov europskih šampiona, izborili nastup na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu (samo prvak osigurava olimpijsku vizu). Prikazanim vaterpolom, prije svega sigurnom igrom u obrani koju predvodi kapetan i vratar Marko Bijač, uz ponovljene igre iz prijašnja dva susreta, Hrvatska bi morala iskoristiti »crveno-bijeli svijet« na svojim, zagrebačkim tribinama pokraj Save i pridodati još jedan vrijedan pokal u svoju bogatu vaterpolsku riznicu.

RUKOMET

Veliki udio u grandioznoj pobjedi Hrvatske protiv favorizirane Španjolske (39:29) na otvaranju Europskog prvenstva u Njemačkoj imala je armija od blizu 8.000 hrvatskih navijača na tribinama SAP dvorane u Mannheimu. Urnebesna buka i huk onih najvjernijih, koji su potegli do Njemačke, nisu prestajali tijekom cijeloga susreta. Visoka pobjeda i važni bodovi, uz izvanserijsku igru cijele momčadi izbornika Gorana Perkovca, označili su povratak na veliku rukometnu scenu. Nažalost, već u sljedećem susretu protiv izuzetno neugodne Austrije (28:28) Hrvatska je umalo prokockala golemi kapital iz prvog susreta skupine B i pomalo pokvarila impresivni dojam sa starta EP-a. Ali, ništa nije previše tragično, jer slijedi susret protiv outsidera Rumunjske i sa sigurnom pobjedom osiguran je prolazak u drugi dio natjecanja. Plus, ukoliko Španjolci svladaju Austriju (objektivno očekivano) onda će i oni u drugi krug s Hrvatskom, a onda igraju ona dva velika boda iz njihovog međusobnog duela, a kiks protiv Austrije se potire (računaju se samo bodovi protiv momčadi koja je prošla dalje). Konačno, relativni kiks protiv Austrijanaca odlična je opomena pred nastavak natjecanja protiv mnogo jačih protivnika (Francuska, Njemačka, Mađarska, Island – ukoliko ne bude nekih neočekivanih izmjena u poretku). 
D. P.
Foto: Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika