Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Pokrajinski natječaji za kulturu

NOVI SAD – Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama objavilo je više natječaja među kojima i Natječaj za financiranje – sufinanciranje projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2024. godini. Sredstva po ovom natječaju raspodjeljuju se u više područja: suvremenog umjetničkog stvaralaštva, zaštite, njegovanja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine (izvorni narodni ples, izvorne narodne pjesme i glazba, narodni običaji i vjerovanja i stari obrti) te objavljivanje do sada neobjavljenih izdanja knjiga i časopisa. Rok za prijave je do 19. veljače, a detaljnije infomacije o natječajima dostupne su na internetskoj stranici Tajništva: www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Digitalizacijom od tradicije do suvremenosti

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta provodi projekt »Digitalizacijom od tradicije do suvremenosti« u okviru kojega se na društvenim mrežama prikazuju sadržaji iz kulturne baštine kao i suvremene kulturne prakse mjesne hrvatske zajednice. Projekt se realizira u periodu od godinu dana i doprinijet će boljem upoznavanju hrvatske zajednice i njezinoj većoj vidljivosti u navedenim segmentima.
Zamjenica predsjednka HKPD-a Matija Gubec Antonija Rudić kaže kako je zamišljeno da se digitalizirani sadržaj prikazuje jednom tjedno putem društvenih mreža.
»Ovim projektom želimo u digitalnom formatu prezentirati običaje koje Društvo njeguje i čuva od zaborava prenoseći na mlađe generacije: polivači, kraljice, čuvari Božjeg groba, priskakanje vatre, dužijanca... Isto tako i manifestacije koje Društvo organizira godinama, a neke i desetljećima: Gupčev bal, Noć muzeja, dječji festival, seminar, koloniju slamarki, festival voća, godišnji koncert folklornog odjela. Povodom ovog projekta obnovili smo božićni običaj betlemara. Projekt pored digitalizacije manifestacija i običaja obuhvaća i neke segmente tradicijske kulture, poput salašarskog mobilijara, etnoloških predmeta te objavljivanje već postojeće arhivske građe Društva«, kaže Rudić. 
Projekt se realizira uz potporu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Nagrada za Nelu Horvat

SRIJEMSKI KARLOVCI – Članica i dopredsjednica HLU-a Croart iz Subotice Nela Horvat dobila je prvu nagradu za slikarstvo za tehniku batik na ovogodišnjem, 26. po redu, Sremskokarlovačkom novogodišnjem likovnom salonu. Sudjelovalo je 60 autora (akademskih i amaterskih), a po riječima predsjednika žirija, povjesničara umjetnosti Mileta Ignjatovića ovogodišnji kao i prethodni saloni obiluju interesantnim radovima. Radovi se mogu pogledati u galeriji Kulturnog centra Karlovačka umetnička radionica do 27. siječnja.

Bunjevačko prelo u Zagrebu

ZAGREB – Hrvatska mladež Bačke i Srijema u Zagrebu organizira Bunjevačko prelo koje će biti održano u subotu, 3. veljače, s početkom u 19 sati u restoranu Maksimir, na adresi Maksimirski perivoj 3. Goste će zabavljati ansambl Hajo iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika