Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U potrazi za kamenom zarobljenog srca

Sombor se može pohvaliti da ovdje svoj dom pronalaze ljudi iz vrlo različitih krajeva našeg planeta. U nekoliko navrata spominjala sam neke od njih koje sam imala prilike upoznati, ali ovih dana najviše mi je na pameti jedna Peruanka. Ona mi je posebno zanimljiva jer je našla sreću u mom malom gradu, a ja svoju želim pronaći u nekom djeliću njene lijepe zemlje.
Peru je zemlja fascinantne i bogate povijesti, prekrasne prirode i živopisne kulture, koja privlači brojne turiste iz cijelog svijeta. Ovo južnoameričko odredište pruža nezaboravno iskustvo koje spaja tradiciju i moderan svijet, nudeći posjetiteljima razne atrakcije.

Na vrhu Anda

Jedno od najimpresivnijih mjesta u Peruu svakako je Machu Picchu, drevni grad Inka smješten na vrhu Anda. Promatranje ovog arheološkog čuda ostavlja bez daha, a ima nečeg mističnog u šetnji kamenim ulicama i divljenju arhitektonskim dostignućima starih civilizacija. Na vrhu brda pogled na zalazak sunca iznad Machu Picchua je nešto što će svaki posjetitelj zauvijek pamtiti. Machu Picchu je dugo bio izgubljen za vanjski svijet sve do 1911. kada ga je ponovno otkrio istraživač Hiram Bingham. Ovo otkriće postalo je velika senzacija i stavilo ovo mjesto u središte pozornosti svijeta.
Lima, glavni grad Perua, također je nezaobilazna destinacija. Ovaj moderan grad nudi spoj povijesnih znamenitosti i suvremenog urbanog života. Plaza de Armas, središnji trg Lime, okružen je impozantnim zgradama iz kolonijalnog razdoblja, dok obližnje četvrti poput Mirafloresa nude eklektično iskustvo sa svojim restoranima, trgovačkim centrima i prekrasnim pogledom na Tihi ocean.
Za ljubitelje prirode Amazona i njezina fascinantna flora i fauna nude avanturističko iskustvo. Krstarenje Amazonom omogućuje posjetiteljima da istraže jedan od najbogatijih eko sustava na planetu, učeći o egzotičnim biljkama, pticama i divljim životinjama koje nastanjuju ove guste prašume.
Peru nudi i prekrasne plaže na obali Tihog oceana. Mancora je poznata po svom bijelom pijesku i izvrsnim uvjetima za surfanje, dok se u Trujillu nalaze plaže kao što je Huanchaco, gdje možete vidjeti tradicionalne ribarske brodove poznate kao »caballitos de totora«.
Peru je također domaćin mnogim festivalima i tradicionalnim događajima koji prikazuju bogatstvo lokalne kulture. Inti Raymi, festival sunca, jedan je od najvećih i najuzbudljivijih događaja u zemlji, gdje lokalno stanovništvo slavi prirodu i svjetlost sunca.

Svi smo negdje slični

Gastronomija Perua je još jedan razlog da posjetite ovu zemlju. Peruanska kuhinja slovi za jednu od najraznovrsnijih i najukusnijih u Latinskoj Americi. Probajte poznati ceviche, tradicionalno jelo od svježe ribe s limetom i ljutom papričicom, ili poznati lomo saltado, ljuti specijalitet od mesa i povrća.
Uz sve ove atrakcije treba spomenuti i nevjerojatnu gostoljubivost domaćina. Lokalno stanovništvo toplo i ponosno dijeli svoju kulturu i tradiciju s posjetiteljima, što turistički posjet Peruu čini još posebnijim.
Zaključno, putovanje u Peru iskustvo je koje zadovoljava sva osjetila, baš kao i cijela Amazonija. Od drevnih ruševina i fascinantne prirode do ukusne hrane i ljubaznih ljudi, Peru nudi jedinstven spoj avanture, kulture i prirodnih ljepota koji će ostaviti neizbrisiv dojam na svakog putnika. Vjerujem da život nakon Perua više nikada neće biti isti.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika