Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potopljene nade

Nakon otvarajuće velike pobjede protiv Španjolske (39:29) na startu Europskog prvenstva u Njemačkoj niti najveći pesimisti nisu mogli zamisliti ovakav scenarij. A onda su se počeli nizati kiksevi. Jedan za drugim, ne računajući bezvrijednu pobjedu protiv slabašne Rumunjske.

Sve je počelo s Austrijom

Domaća rukometna javnost, uvijek željna pobjeda i odličja (naviknule su je prethodne šampionske generacije), očekivala je rutiniranu pobjedu protiv nazovi outsidera Austrije u duelu predskupine B. Ali, umjesto očekivana dva boda na koncu je uzet samo jedan, uz računicu kako će Španjolci dobiti Austrijance u posljednjem kolu što bi značilo prijenos dva golema boda u drugi dio natjecanja. Ali, Austrija je odoljela furiji, ponovno odigrala neodlučeno i izborila, kao druga, plasman u razigravajuću skupinu iz koje se viziraju mjesta za polufinale. Hrvatska je, ovakvim raspletom, u Köln odnijela samo bod, ali još uvijek imajući sve konce u svojim rukama. 

Potop

Tradicionalno najneugodniji protivnik Francuska ponovno je pokazala zašto brojni hrvatski rukometaši i dalje imaju »kompleks trikolora«. Hrvatska se solidno držala sve do posljednje četvrtine susreta, a onda su Francuzi preuzeli kontrolu u svoje ruke i rutinirano završili posao (34:32). Unatoč porazu, sudbina plasmana u željeno polufinale i dalje je bila živa pod uvjetom da se izbore pobjede u tri preostala susreta protiv Mađarske, Islanda i Njemačke. No, onda se dogodila Mađarska i neplanirani poraz (26:29) protiv momčadi koja Hrvatsku nije dobila još od konca prošloga stoljeća. Iako se već te večeri (subota) osjećao početni udar golemog »cunami neuspješnog vala«, Austrijanci su odigravši još jedan remi (ovoga puta s domaćinom Njemačkom) ponovno ostavili malko odškrinuta vrata još uvijek žive nade. Hrvatska je i dalje imala neku nadu (uz određene rezultate najbližih rivala za željeni plasman među četiri najbolje selekcije ovoga Eura. Ali trebalo je, pod jedan, dobiti Island. Koji je, uzgred rečeno, igrao bez svoga najboljeg igrača i još nekoliko prvotimaca. Sredinom drugog poluvremena izabranike Gorana Perkovca udario je »val valova« i potop golemih razmjera je poplavio sve nade navijača na tribinama i svih onih ispred malih ekrana. Veliki poraz (30:35) i kraj agonije. Susret protiv Njemačke ostao je samo formalnost (tekst je, zbog tiskarskih rokova, pisan prije njegovog odigravanja). Slijede analize zbog čega su kola fantastične partije protiv Španjolske krenula nizbrdo. U provaliju europskog i svjetskog rukometa. Jer sada je i plasman na Olimpijadu pod velikim upitnikom!
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika