Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Pokrajinski natječaji za kulturu

NOVI SAD – Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama objavilo je više natječaja među kojima i Natječaj za financiranje – sufinanciranje projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2024. godini. Sredstva po ovom natječaju raspodjeljuju se u više područja: suvremenog umjetničkog stvaralaštva, zaštite, njegovanja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine (izvorni narodni ples, izvorne narodne pjesme i glazba, narodni običaji i vjerovanja i stari obrti) te objavljivanje do sada neobjavljenih izdanja knjiga i časopisa. Rok za prijave je do 19. veljače, a detaljnije infomacije o natječajima dostupne su na internetskoj stranici Tajništva: www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Natječaji Grada Novog Sada

NOVI SAD – Grad Novi Sad objavio je sedam natječaja za sufinanciranje projekata iz područja kulture, nakladništva i javnog informiranja, a među njima su i natječaji za organizacije manjinskih zajednica, te pravne osobe tradicionalnih crkava. Više informacija na poveznici: www.kultura.novisad.rs u rubrici Konkursi. 

Izložba Nele Horvat u Srbobranu

SRBOBRAN – U Galeriji Doma kulture u Srbobranu do 8. veljače može se pogledati izložba Nele Horvat, subotičke slikarice koja stvara u batik tehnici (slikanje vrućim voskom na svili). Autorica se predstavila slikama iz ciklusa Priče u kamenu gdje se bavi motivima gradova koji su ostavili traga u njezinom životu. 
Batik tehnika se izvorno veže za Indoneziju, a ova je godina proglašena za Međunarodnu godinu batika, kako bi se javnost upoznala s ovim drevnim likovnim pristupom. Inače, Horvat je i članica HLU-a Croart iz Subotice. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika