Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava dječjeg rođendana uz cocktu

Kako se slavio dječji rođendan prije 60 godina pričao nam je Josip Horvat iz Žednika. Pokraj brojnih starih fotografija koje ima u fotoalbumima, Horvat čuva i ovu s proslave šestog rođendana svojega bratića Beneša Štemdeka. Kaže, bio je to poseban rođendan, jer se na njemu pila cockta. 

»Piće naše mladosti«

Na fotografiji se vidi kako slavljenik nazdravlja bocom cockte. Horvat kaže da je bilo na tom rođendanu ovog gaziranog soka za svako dijete, što im je bio poseban doživljaj jer je većini njih to bilo prvi puta da ga piju. 
»Nije se cockta pila svakoga dana već samo u svečanim prigodama – na rođendanima, svadbama... Cockta ili jupika, to su bila pića naše generacije, pića naše mladosti, što kaže i slogan cockte«, priča Horvat.
Kako bi nam predočio koliko je cockta u to vrijeme bila nešto specijalno, Horvat kaže da kada je radio kao dječak u kuglani u kombinatovom seoskom radničkom domu, dobivao je za vraćanje kugli na mjesto ili neke sitne novce, ili cocktu. 
Dodaje on i kako su se i cockta i jupi punili na Paliću pa su ih Subotičani posebno doživljavali kao svoje piće, iako su ih izmislili Slovenci – cocktu još 1953. godine. 

Prvi TV

Fotografija je snimljena 1964. u slavljenikovoj kući u Žedniku. Na njoj se vide djeca koja su bila na rođendanu, rođaci i susjedi. S lijeva na desno su: Éva Szűcs, Aranka, Josip Horvat, Zlata Horvat, slavljenik Beneš Štemdek, Zora Rogić, Árpád Szűcs, Piroska Horvát, Ernő Szűcs, a posljednja djevojčica je nepoznata sugovorniku.
Sugovornik kaže kako nije slučajno da su djeca tako lijepo obučena – dječaci u košuljama, a slavljenik i njegov bratić imaju čak i kravate; a djevojčice u haljinama s mašnicama u kosi. Skreće nam pažnju i na svečano postavljeni stol s bijelim stolnjakom, lijepo smotanim salvetama ukrašenim cvjetovima gerbera te tortu sa svijećicama. Priča kako je obitelj slavljenika važila za imućniju u kraju te da je kod njih uvijek sve bilo »na razini«. 
»Ovakva proslava rođendana je za nas, ostalu djecu, bila nešto posebno. Sve je bilo sređeno, i mi djeca smo se posebno sredili za ovaj rođendan jer je u toj obitelji sve bilo tako fino. Kad smo ušli u kuću, bojali smo se i kretati ondje da nešto ne bismo srušili ili isprljali. Samo smo sjeli i mrdali glavu lijevo-desno«, smije se Horvat. 
Kaže kako je volio ići kod svojega bratića, jer je imao prvi u rodbini i ulici televizor, a možda i u selu. Kaže i da je ondje početkom 60-ih gledao u svojemu životu prve crtiće, sa svojih 7-8 godina. 
Prema Horvatovom tumačenju, obitelj Štemdek bila je imućnija od ostalih iz kraja jer je slavljenikov djed bio još u to vrijeme zanatlija. Radio je kao mehaničar u zemljoradničkoj zadruzi. Sjeća se Horvat i slavljenikove bake: kaže bila je načitana žena, ispred svoga vremena jer je gledala TV dok ga još nitko drugi nije imao. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika