Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Pokrajinski natječaji za kulturu

NOVI SAD – Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama objavilo je više natječaja među kojima i Natječaj za financiranje – sufinanciranje projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2024. godini. Sredstva po ovom natječaju raspodjeljuju se u više područja: suvremenog umjetničkog stvaralaštva, zaštite, njegovanja i prezentacije nematerijalne kulturne baštine (izvorni narodni ples, izvorne narodne pjesme i glazba, narodni običaji i vjerovanja i stari obrti) te objavljivanje do sada neobjavljenih izdanja knjiga i časopisa. Rok za prijave je do 19. veljače, a detaljnije infomacije o natječajima dostupne su na internetskoj stranici Tajništva: www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Nova predsjednica tavankutskog Gupca

TAVANKUT – Mira Tumbas, profesorica matematike, nova je predsjednica HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, odlučeno je na nedavnoj sjednici Upravnog odbora te udruge. Uprava udruge je na sjednici rezimirala i prošlogodišnje aktivnosti udruge kao i planove za ovu godinu. 
Također, iz tiska je izašao novi broj godišnjaka udruge – Gupčeva lipa za 2022. godinu koja po običaju donosi pregled brojnih aktivnosti Gupca u tom razdoblju. Izdanje je dostupno i u online izdanju na njihovoj web stranici: www.hkpdmatijagubec.org.rs.

Projekt Tradicijska abeceda

ZAGREB – Hrvatska matica iseljenika poziva na sudjelovanje u njihovom novom programu Tradicijska abeceda, koji će se odvijati kroz 2024. godinu. Projekt obuhvaća 30 prikaza (scenskih, igranih, video, foto, animacija, i sl.) pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine, prema slovima hrvatske abecede. Svako slovo prikazuje jedan element čiji naziv počinje tim slovom (npr. B za balun, D za Dužijancu, LJ za ljelje i sl.). 
U projektu može sudjelovati šest različitih kulturno-umjetničkih društava, skupina, ansambala, domova, katoličkih misija i sl., pet izvan Hrvatske i jedan iz Hrvatske, i svaka će prikazati pet, prema nasumično odabranim slovima, pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine. Projekt je za početak digitalan jer će se prikazi objavljivati na web portalu, društvenim mrežama te u časopisu Matica, prema unaprijed određenim vremenskim terminima. Više o projektu i prijavi na poveznici: www.matis.hr

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika