Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi natječaj za podršku ženskom poduzetništvu u AP Vojvodini

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski tajnik za privredu i turizam dr. sc. Nenad Ivanišević na konferenciji za medije upoznali su javnost s detaljima novog javnog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava ženskom poduzetništvu za subvencioniranje troškova nabave strojeva, opreme, računalne opreme, softvera i usluga u 2024. godini.
Cilj ovog natječaja, koji je 2. veljače raspisalo Pokrajinsko tajništvo za privredu i turizam u vrijednosti od 7,3 milijuna dinara, jest inoviranje i digitaliziranje procesa proizvodnje i operacija u domeni marketinga i trgovine u 2024. godini. Rok za dostavljanje prijava je 19. veljače.
Kabinet potpredsjednika Pokrajinske vlade i Savjet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u području ekonomskog razvoja na teritoriju AP Vojvodine, u suradnji s nadležnim tajništvom, u kontinuitetu pruža potporu ženskom poduzetništvu, odnosno poduzetnicama koje vode poslovanje, te onima u privrednim društvima koje su vlasnice s najmanje 50 posto udjela i u kojima su žene odgovorne osobe i zakonske zastupnice upisane u Agenciji za privredne registre.
Potpredsjednik Ćurčić je istakao kako je cilj ove potpore ženama poduzetnicama pomoći od početka poslovanja, putem programskih mjera, edukacija i konzultacija. On je naveo kako je u prethodne četiri godine organizirano niz konferencija radi promocije ženskog poduzetništva, na kojima su poduzetnice usavršavale svoja znanja putem primjera u praksi.
»U prethodnoj godini smo proveli dva javna natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava ženskom poduzetništvu. U okviru prvog natječaja bilo je ukupno 159 prijava. Sredstva su opredijeljena za 54 prijave za kapitalne subvencije, odnosno kupovinu strojeva i opreme, i za 19 prijava za tekuće subvencije namijenjene uslugama. Ukupna sredstva za kapitalne subvencije iznosila su šest milijuna dinara, dok je za tekuće subvencije izdvojeno dva i po milijuna. Riječ je o natječaju Pokrajinskog tajništva za privredu i turizam«, rekao je Ćurčić.
Podsjetio je i da je u drugoj polovici 2023. godine proveden još jedan natječaj namijenjen ženskom poduzetništvu u iznosu od 13,3 milijuna dinara. Sredstva za kapitalne subvencije tom prilikom dobila je 51 poduzetnica, a njih 11 za tekuće subvencije. 
Nenad Ivanišević istakao je da se novac po novom natječaju za 2024. godinu odobrava po principu refundacije, u visini do 90 posto od fakturne vrijednosti bez PDV-a, bez zavisnih troškova nabave, usluga instalacije, obuke za korištenje i slično.
On je kazao da se refundiraju sredstva koja su isključivo putem računa otvorenog u ovlaštenoj banci poduzetnika ili poduzetnice uplaćena firmi koja isporučuje strojeve, usluge i softver. Kako je Ivanišević naveo, nikakva refundacija gotovinskih računa ili ostale potrošnje koja nije ostvarena preko poslovnih banaka nije moguća.
»Iznos odobrenih sredstava može biti najmanje 80.000 dinara, dok se najviši određuje shodno predmetu nabave, točnije za strojeve ili opremu do najviše 400.000 dinara, za računalnu opremu i za nabavu softvera do 200.000 dinara, a za usluge do 150.000 dinara. Prijava se može podnijeti za refundaciju troškova za nabavu maksimalno pet strojeva, odnosno opreme od najviše dva različita dobavljača ili prodavača, dok je po jedan dobavljač dozvoljen za nabavu najviše tri elementa računalne opreme, jednog softvera, odnosno softverske licence do 10 kopija ili pak jedne usluge digitalizacije«, naveo je Ivanišević.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika