Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kratka sjednica uz zvižduke, prosvjede i transparente

U utorak, 6. veljače, održana je konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Srbije, na kojoj je verificirano svih 250 mandata. Međutim, nisu svi zastupnici prisegnuli u isto vrijeme niti na istom mjestu, vladajući su je položili u dvorani a oporbeni u predvorju Narodne skupštine. Sjednica je uz stanku trajala manje od 45 minuta, a obilježili su je i zvižduci i prosvjedovanje oporbenih zastupnika te podignuti transparenti s obiju strana. Zastupnici nisu izabrali ni predsjednika kao ni potpredsjednika Narodne skupštine.
Konstitutivnom sjednicom je predsjedavao najstariji narodni zastupnik, matematičar Stojan Radenović s liste »Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati« a pomagalo mu je četvero najmlađih zastupnika i generalni tajnik Skupštine. Za sada nije poznato kada će biti nastavak prve sjednice i kada će se izabrati predsjednik, potpredsjednici, generalni tajnik, te članovi radnih tijela, kao i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. Predsjedavajući je najavio da će o nastavku sjednice zastupnici biti obaviješteni.

»Dijalog« transparentima

Prije polaganja prisege, zastupnici oporbene proeuropske koalicije »Srbija protiv nasilja« su se okupili ispred govornice s transparentima na kojima je pisalo »Pokrali ste izbore« i »Lopovi, vratite mandate«. Zastupnici desne koalicije NADA podigli su transparente s natpisima »Izdaja vam neće proći, Kosovo je Srbija« i »Izborne ‘pobjede’ plaćate kosovskim porazima«. Ova koalicija protivi se Ohridskom sporazumu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji su početkom 2023. prihvatili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.
Transparente su istakli i zastupnici vladajućih stranaka, na kome je pisalo »Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći«, dok su ostali zastupnici vladajuće koalicije u skupštinskim klupama držali transparente s grafikonima ekonomskog rasta i rezultata aktualne vlasti. 
Ocjene sjednice 

Nakon završetka sjednice oporbeni i vladajući različito su ocijenili tijek i brzi završetak sjednice.  Zastupnik koalicije »Srbija protiv nasilja« Radomir Lazović ocijenio je da je prekid konstitutivne sjednice »pobjeda« oporbe. On je rekao kako se u Srbiji dogodila »najbrutalnija krađa izbora« i da oporba zbog toga prosvjeduje, te je poručio da zahtijevaju »poništavanje izbora i ponavljanje pod fer i poštenim izbornim uvjetima«. Zastupnica s iste liste Marinika Tepić izjavila je da je policija u dvorani sprječavala oporbu da podigne svoje parole i tako izrazi prosvjed protiv načina na koji su održani izbori. Ona je rekla kako je »najmanje 40 policajaca stajalo u kordonu i sprječavalo nas da se krećemo po dvorani... Ovo je partijska policija koja je iznad zakona. Svi uposleni u policiji koji su se predstavili kao osiguranje su se stavili u službu partije«, rekla je ona.
Predsjednik Srpske napredne stranke, zastupnik Miloš Vučević izjavio je u predvorju parlamenta kako su svi mogli vidjeti »pravo lice« svih zastupnika kritizirajući ih što su prisegu položili u predvorju.
»Neki su sebi dali za pravo kazati je li netko zastupnik ili ne, jesu li izbori regularni ili ne«, rekao je i poručio da će institucije raditi, a da će se znati tko će biti predsjednik Skupštine kada se većina o tome dogovori.

Rasprava u studiju

Međusobne optužbe i svađe vladajućih i oporbenih zastupnika nastavili su se istog dana i u studiju RTS-a u emisiji Takovska 10 u kojoj se raspravljalo o tome može li se uspostaviti dijalog o najvažnijim društvenim i političkim pitanjima. 
Zastupnik Sprske napredne stranke i dosadašnji predsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić rekao je kako je »ono bila bruka i sramota«. 
»Dođete u Narodnu skupštinu, prihvatite mandat, ponašate se kao da ste pušteni s lanca. To se tako ne radi«, kazao je. 
Zastupnik Srpske koalicije NADA i predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je na to rekao kako su događanja u Skupštini »logična posljedica nedostojne vlasti koja brutalno gazi Ustav Srbije«.
»Demokratska država treba biti stvarno demokratska, biti pravna, da se izbori ne kradu, da se poštuje Ustav i da se ne priznaje secesija dijela vlastite države«, rekao je Jovanović.
Zastupnica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je kako moramo uvježbati način kako se ponašati.
»Ono što sam prvi put doživjela jeste da sjednica počne na način na koji je počela i to se ne smije događati. Tamo gdje ne postoje ideje, tamo su kojekakvi performansi i pokrivalice za to. Najprije bismo trebali jedni druge poštovati«, rekla je Paunović.
Zastupnik koalicije Srbija protiv nasilja i predsjednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je rekao kako se  »u parlamentu nalaze ljudi koji su dobili mandate kao posljedicu pokradenih izbora«. 
»Cijeli svijet danas zna da su izbori pokradeni, da za te ljude koji sjede sa strane režima nisu glasali građani svojom voljom«, rekao je Aleksić, te je predložio da se izbori ponište.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika