Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava uz fanke

Prošloga četvrtka u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini proslavljen je po 25. put pokladni običaj Debo četvrtak uz neizostavne fanke (krafne). To je posljednji četvrtak prije Čiste srijede, dana kada počinje korizmeni post. Dan je to kada se mora jesti devet puta kako bi se potkožilo i nakupilo dovoljno energije za nastupajući post. Na Debo čatvrtak okupljaju se članovi i simpatizeri stranke, zajedno se provesele i diskutiraju o raznim političkim temama. Vrijedne ruke su i ove godine ispekle mnoštvo fanaka koji su tradicija obilježavanja Debelog četvrtka.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov naglasio je kako organiziranjem ovakvog događaja DSHV doprinosi očuvanju kulturne baštine i svjedoči duboku ukorijenjenost našeg naroda na ovim prostorima:
»Svjedočimo naše zajedništvo i našu predanost kada su u pitanju napori da se život Hrvata u Srbiji sačuva, da se naše ime ovdje zadrži i da stvorimo visoko integrirani sustav, s jednakim šansama u životu i perspektivama za one koji dolaze iza nas. Te zadaće nije lako ostvariti niti držati te inicijative živima. Želim poručiti da više nema razloga za strah niti bilo kakvu vrstu suspregnutosti. Mi moramo jasno i nedvosmisleno, hrabro isticati naše zahtjeve da želimo biti ravnopravni dio našeg društva, svake lokalne zajednice, da budemo priznati u punini našeg dostojanstva«. 
Žigmanov je naglasio kako hoće jednake šanse kada je u pitanju zapošljavanje u institucijama države na svim razinama, da Hrvati žele biti dionici instanci u kojima se odlučuje, želi da se u prostorima gdje žive Hrvati infrastruktura i ostale socijalne usluge jednako razvijaju. 
»Hoćemo da se država isključi iz identitetskog spora i da ima jednake politike kada smo mi u pitanju«, istakao je Žigmanov. 
Posebno se osvrnuo na izuzetan porast političke i materijalno-financijske potpore iz matične domovine Hrvatske, te da smo postali nezaobilazni kada su u pitanju međudržavni odnosi Hrvatske i Srbije.
»Moramo se držati zajedno i imati konsenzus oko ključnih stvari kao što su obrazovanje, informiranje, kultura, službena uporaba jezika i pisma, odanost tradiciji i spremnost da se angažiramo za budućnost. U protivnom, ako padnemo u zamku zajedljivosti, međusobne nesloge, ukoliko se budemo bavili efemerijama, utoliko ćemo pasti na ispitu zrelosti. To je iza nas. Samo zajedno, posloženi, s otvorenošću spram mlađih kadrova, sviješću da politika mora na sebe preuzeti svu odgovornost kada je u pitanju krčenje puteva. Biti u politici ne od danas u Srbiji, zahtijeva najveći angažman, najviše znoja, najviše izloženosti različitim neugodnostima i rizicima. To treba da je ujedno za sve nas koji smo spremni političkom borbom se zalagati za dobrobit hrvatske zajednice na čast«, zaključio je Tomislav Žigmanov.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika