Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konstituirana pokrajinska skupština

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine počela je 9. veljače prvu sjednicu kojom je predsjedao najstariji zastupnik u ovom sazivu mr. sc. Miroslav Španović. Potvrđeni su mandati zastupnika i konstituirana je Pokrajinska skupština sa 120 zastupnika kao i zastupnički klubovi. Na sjednici nije izabran predsjednik vojvođanske Skupštine, kao ni potpredsjednici ni generalni tajnik.
Prije početka ove sjednice članovi oporbene koalicije »Srbija protiv nasilja« rekli su kako će potvrditi mandate, kao i funkciju potpredsjednika, ali neće prihvatiti kandidaturu za članstva u odborima jer smatraju kako izborni proces u Srbiji nije bio legitiman. Rekli su kako će u sljedeće četiri godine oštro kritizirati rad pokrajinske vlasti i usmjeriti pažnju na trošenje vojvođanskog proračuna, prenio je RTV Pannon.
Verificiranjem mandata zastupnika i formiranjem zastupničkih klubova započeli su koalicijski dogovori, prije svega između Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, rekao je Damir Zobenica, zastupnik SNS-a, i obećao da će uskoro biti donijeta odluka o predsjedniku vojvođanske Skupštine, potpredsjednicima i generalnom tajniku.
Savez vojvođanskih Mađara je formirao zastupničku grupu s devet zastupnika i tako postao treća najjača politička snaga u Vojvodini. SVM bi želio i dalje biti dio vladajuće koalicije, navodi se na portalu ove stranke.
»Voljeli bismo nastaviti posao, imamo taj privilegij da radimo za mađarsku zajednicu, da interese mađarske zajednice postavljamo u prvi plan i to postižući radimo za cijelu Vojvodinu i Srbiju. Želimo nastaviti s jačanjem odnosa između mađarskog i srpskog naroda i između dvije države. Željeli bismo dalje raditi u duhu koji nam je ostavio kao primjer naš preminuli predsjednik István Pásztor«, rekao je Bálint Juhász, šef zastupničkog kluba SVM-a u Skupštini Vojvodine, izvijestio je RTV Pannon.
Skupština Vojvodine ima 120 zastupničkih mjesta, od kojih je 66 osvojio SNS, 30 je osvojila lista »Srbija protiv nasilja«, a SVM devet. Socijalistička partija Srbije i Nova demokratska stranka Srbije imaju po sedam zastupnika, a Ruska stranka jednog.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika