Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagrijavanje za Europeadu

U sklopu priprema za Europeadu 2024., nogometni turnir timova nacionalnih manjina, koji će biti održan ovog ljeta u sjevernom i južnom Schlezwingu (u Danskoj i Njemačkoj), u subotu, 10. veljače odigrana je prijateljska utakmica između reprezentacija Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Meč je odigran u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije (Nacionalnoj kući fudbala).
Utakmica je protekla u prijateljskoj atmosferi i fair playu. Cilj oba trenera je bio da uključe što više igrača i svi su dobili priliku zaigrati pa makar na nekoliko minuta. Reprezentacija Srba iz Hrvatske je pokazala na trenutke veći stupanj uigranosti i organizacije na terenu, ali u završnici napada nedostajalo im je konkretnijih rješenja, te su nakon ranog vodstva od 1:0 dugo igrali bez prave prilike za novi gol. Na drugoj strani Hrvati su bili nešto defanzivniji u startu, dok igrači nisu »kliknuli« među sobom, te su nošeni igrom kapetana Mijatovića uspjeli rezultat preokrenuti na 2:1 prije poluvremena. U nastavku meča napravljene su brojne izmjene na obje strane, ali nakon gola za vodstvo od 3:1, intenzitet utakmice je opao te je reprezentacija Hrvata iz Srbije i pored novog primljenog gola uspjela bez većih problema privesti utakmicu kraju konačnim rezultatom od 3:2.

Peti susret

Susret nogometnih timova Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj imaju sada već ustaljenu tradiciju i ovo je peti po redu meč između ove dvije reprezentacije. Dva su bila prijateljska, 2016. u Vukovaru, zatim u Tavankutu 2019., te službena utakmica na Europeadi u Austriji 2022., a posljednji je održan 2023. u Bijelom Brdu. Susreti učvršćuju suradnju sportskih organizacija i sportaša dvije manjinske zajednice, dajući poticaj i međudržavnoj suradnji Hrvatske i Srbije.
Utakmici u Staroj Pazovi, među ostalim, nazočili su i predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, predsjednik Sportskog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović, predsjednik Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara Dejan Drakulić, dopredsjednik Srpskog narodnog vijeća i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Svetislav Mikerević, predsjednik Povjerenstva za sport i mladež HNV-a Damir Katić, viši savjetnik u kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u području odnosa Srbije s dijasporom i pomoćnik ministra za sport i voditelj Sektora za međunarodnu suradnju i europske integracije Uroš Pribićević. 
Ministar Žigmanov izjavio je prije početka utakmice kako se ovakvim događajima nastoji pridonijeti boljim hrvatsko-srpskim odnosima:
»I kad je u pitanju suradnja u području politike i kad je u pitanju suradnja u drugim sferama društvenog života, na koncu i u sportu, mi smo s vrlo jasnom, pozitivnom, konstruktivnom idejom ovdje i s porukama – hoćemo biti dio ukupnih poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa, hoćemo dati naše doprinose u organizaciji daljeg produbljivanja prijateljstva između Srbije i Hrvatske. S našim prijateljima iz Sportskog saveza Srba iz Hrvatske to već više od 10 godina i ostvarujemo. Ovo je jedna vrsta simboličkog iskoraka, jer smo na glavnom mjestu kada je u pitanju nogomet u Srbiji, u ovoj velikoj kući fudbala, mislim da je zbog toga poruka i više nego jasna, veliko hvala čelnim ljudima FSS-a što su otvorili ovu kuću da bi se odigrala ova prijateljska utakmica između dvije reprezentacije«. 

Zadovoljni rezultatom

Reprezentacija Hrvata iz Srbije nastupila je u sastavu: Sabo, Kujundžić, Oblaković, Mijatović, Draganić, Ivandekić, Marković, Šotra, Rajčani, Todorović i Kalaura. Pričuve su bili: Francišković, Budinčević, Lukač, Jurišić, Pelhe i Vujković.
Po završetku utakmice trener reprezentacije Hrvata u Srbiji Bojan Ušumović nije sakrivao zadovoljstvo postignutim rezultatom: 
»Veoma smo zadovoljni, s obzirom na način na koji smo se skupili i način na koji je protekao današnji dan, nekako sve u znaku otkazivanja igrača i neskupljanja dovoljnog fonda da rasteretimo sve kako smo planirali. Zamislili smo i da pogledamo još neke nove igrače koji su pozvani kao novi članovi, ali ispalo je na kraju kako treba, momci su izgarali i na tome im svaka čast. Možda nismo bili bolji na utakmici, ali na kraju rezultat se gleda i to je jedino mjerilo«. 
Predsjednik nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji Petar Kuntić istakao je kako je nakon odlaska bivšeg trenera Marinka Poljakovića došlo i do promjene igračkog kadra, te je ovo je druga godina kako ekipa igra u ovom sastavu:
»Današnja utakmica nije bila planirana u našem kalendaru natjecanja, ali budući da je FSS omogućio reprezentaciji Srba iz Hrvatske dvodnevni boravak ovdje u Kući fudbala u Staroj Pazovi, mi smo izašli u susret i danas ćemo odigrati ovu prijateljsku utakmicu. Što se tiče same utakmice mislim kako imamo nešto jaču kvalitetu nego što smo imali u Dalju, ali Srbi iz Hrvatske su došli ovdje s 22 igrača i očekujem da nisu došli u slabijem sastavu od onog u Dalju. Imamo i puno mladih igrača, ali nažalost neki mladi nisu mogli danas doći jer nastupaju za ekipe koje igraju danas utakmice i nisu dobili odobrenje«. 
Selektor reprezentacije Srba iz Hrvatske Nikola Gagulić kaže kako, unatoč porazu, nisu bili slabiji protivnik.
»Ne pobjeđuju uvijek bolji, nekad pobjede i srećniji. Prema komentarima publike, jedan gol smo dobili iz ofsajda, a jedan iz penala, dok smo mi oba gola dali iz dvije lijepe i izrađene akcije. Ne umanjujem pobjedu Hrvata iz Srbije, ali želim naglasiti da nismo bili u podređenom položaju. Odigrali smo korektno, isprobali smo sve igrače koje smo poveli. Bila su dva opravdana odustajanja zbog bolesti. To su igrači na koje računamo na Evropeadi«, izjavio je Gagulić za portal srbi.hr.
I. Benčik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika