Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Szijjártó: Rusija nije prijetnja nijednoj članici NATO

Srbiji ne treba uvjetovati članstvo u Europskoj uniji pitanjem Prištine, izjavio je ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó i istakao da se Budimpešta protivi europskim sankcijama predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. U intervjuu za Hinu Szijjártó je naveo kako Rusija nije prijetnja nijednoj članici NATO. Šef mađarske diplomacije boravio je u Petrinji, gdje je otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog zemljotresa, koji je pogodio ovaj hrvatski grad krajem 2020. godine, za čiju gradnju je Mađarska donirala gotovo 22 milijuna eura, prenio je RTV.
Govoreći o proširenju EU, Szijjártó je rekao da je taj projekt nedovršen dok njegove članice ne postanu sve države zapadnog Balkana. 
»Vjerujemo da Europskoj uniji više treba zapadni Balkan nego što je zemljama zapadnog Balkana potrebno članstvo u EU. EU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobila novu svježinu i zamah«, kazao je šef mađarske diplomacije i najavio da će Mađarska tijekom svog predsjedanja Unijom u drugoj polovici ove godine staviti veliki naglasak na ubrzanje tog procesa.
Šef mađarske diplomacije, navodi se, tvrdi kako je Srbija spremna sutra ući u EU i dodaje da bez nje kao najveće i najsnažnije države zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području. Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika, rekao je Szijjártó.
Szijjártó je odbacio izjave zapadnih vojnih čelnika, od kojih je posljednji danski ministar obran

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika