Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cool tura – približiti kulturu mladima

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata osmislio je projekt Cool tura u sklopu kojeg učenike hrvatskih odjela upoznaju s kulturom te zajednice, a ujedno i s radom te ustanove. Prvi sat Cool ture održan je prošloga tjedna kada su u ZKVH-u ugostili učenike prvog razreda srednje Politehničke škole, smjer tehničar tiska. 
Ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković predstavila je učenicima rad te ustanove koja petnaest godina radi na istraživanju, očuvanju i promociji kulture hrvatske zajednice. U fokusu Cool ture trenutno je nematerijalna kulturna baština kao i natječaj za kratki film snimljen mobitelom koji tematizira ovaj segment kulture. Natječaj traje do 7. travnja, a namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih i srednjih škola.
Učenici su imali prilike pogledati kratki film Živa baština – Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji koji je bio uvod za razgovor, a potom i za kviz na temu elemenata iz filma, a kojim je koordinirao stručni suradnik ZKVH-a Branimir Kopilović.
O načinu i mogućim idejama za snimanje filma govorila je suradnica Zavoda Senka Davčik.
»Ovim projektom želimo potaknuti mlade da se uključe, da snimanjem kratkih filmova sačuvamo nematerijalnu kulturnu baštinu koja polako nestaje. Tema može biti bilo koji običaj, glazba, nošnja, frizura, prehrana… Kroz digitalne medije želimo se približiti generacijama koje dolaze, prenijeti im informacije što je to kultura, kako oni sudjeluju u njoj. Bit će dodijeljeno petnaest nagrada zbog petnaest godina postojanja i rada Zavoda, a pobjednički filmovi bit će prikazani na proslavi ove obljetnice u ožujku«, kaže Davčik. 
Plan je da sati Cool ture budu održani i izvan Subotice, u pojedinim mjestima gdje se izučava predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Natječaj za kratke filmove dostupan je na internetskoj stranici Zavoda: www.zkvh.org.rs.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika