Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbori u Beogradu 2. lipnja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju iz Predsjedništva najavio da će izbori u Beogradu biti raspisani 3. travnja, a održani 2. lipnja. Rekao je i kako je »veoma važno« da se ispune preporuke ODIHR-a o ravnopravnim uvjetima za sve sudionike izbora.
Predsjednik Srbije je rekao i da će konstitutivna sjednica Narodne skupštine biti odgođena za tjedan dana, ali će sve biti u zakonskom i ustavnom roku.
Predstavnici oporbe su ocijenili ovo uspjehom oporbe, jer je Vučić primoran odustati od održavanja izbora 28. travnja, kako je ranije predložio. Oporba traži da se novi izbori održe pod fer uvjetima i u tom cilju su koalicija Srbija protiv nasilja i NADA potpisale dokument o uvjetima koje vlast treba ispuniti prije izbora.
Na konferenciji za medije predstavljen je dokument koji se temelji na zahtjevima inicijative ProGlas i nalazima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) o izvanrednim parlamentarnim, pokrajinskim, beogradskim i lokalnim izborima održanim 17. prosinca prošle godine.
Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta je naveo uvjete koji će biti dostavljeni vlastima, među ostalim: formiranje nezavisne skupštinske komisije koja će kontrolirati izborni proces, reguliranje izbornog spiska, da na lokalnim izborima mogu glasati samo građani s prijavljenim boravištem najmanje šest mjeseci, kontrola medija kako bi radili profesionalno, zabrana i sankcioniranje govora mržnje, razmjerna zastupljenost političkih aktera, smjena i izbor novih rukovodstava REM-a i RTS-a.
Traži se i da izbornu listu ne može predvoditi osoba koja se nije kandidirala, tj. da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne može biti nositelj liste.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika