Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Miri Temunović uručena nagrada Utjecajna hrvatska žena

Profesorici tambure iz Subotice Miri Temunović prošloga je tjedna, 8. ožujka, uručena nagrada Utjecajne hrvatske žene za 2024. godinu koju dodjeljuje Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena. Temunović je jedna od 24 dobitnice ove nagrade koja, kako se navodi, prepoznaje vodstvo, inovativnost i društveni utjecaj žena hrvatskog podrijetla u svijetu. Prof. Temunović nagrađena je u kategoriji »Umjetnost i Kultura«, a za nagradu ju je predložila ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković. 
Ove su nagrade uručene na gala večeri u Zagrebu, a u povodu međunarodnog Dana žena, 8. ožujka. Dan ranije održana je konferencija »Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!«, a izaslanstvo Mreže hrvatskih žena primio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Konferencija i svečana dodjela nagrada održani su pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika, Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma i Turističke zajednica grada Zagreba.

Priznanje za trud

Prof. Temunović kaže kako joj nagrada puno znači kao priznanje za minuli rad, ali i kao motivacija za dalje.
»Bila sam iznenađena već samom nominacijom, a u studenome prošle godine stigao je službeni dopis da sam jedna od 24 dobitnice ove nagrade. Na dodjeli nagrada u hotelu Sheraton bilo je jako svečano, Glas Hrvatske prenio je tu vijest diljem svijeta. Dugo sam u ovom poslu, trudila sam se i, kako je navedeno u obrazloženju nagrade, očuvala dio glazbene tradicije ovdašnjih Hrvata. Ovo mi je priznanje za to na razini Hrvata u svijetu. Nadam se da ću i daljnjim radom opravdati ovu nagradu«, kaže ona.
Kako je dodala, trodnevni boravak u Zagrebu bila je prilika i za upoznavanje s drugim dobitnicama nagrade:
»Bilo nas je iz raznih područja, poduzetnica, liječnica, političarki, a najviše sam se povezala s dobitnicama u kategoriji ‘Umjetnost i Kultura’. Možda iz tih kontakata u budućnosti dođe i do nekih gostovanja naših tamburaša«.

50 godina s tamburom

Mira Temunović je tamburašica, dirigentica, glazbena pedagoginja, voditeljica tamburaških orkestara, profesorica tambure u Glazbenoj školi u Subotici, cijenjena hrvatska glazbenica u Srbiji. Kako se u obrazloženju nagrade navodi, njezini su učenici tambure osvojili oko 150 nagrada, a svoje muziciranje 2022. godine predstavila je na gala-koncertu u subotičkoj Sinagogi povodom 50. obljetnice sviranja na tamburi. Jedna je od osnivača HGU-a Festival bunjevački pisama u Subotici koja priređuje više glazbenih manifestacija već skoro 25 godina. Osnovala je Veliki i Mali tamburaški orkestar HGU-a čija je ravnateljica. Sudjelovala je na brojnim natjecanjima kao članica ocjenjivačkih povjerenstava, ali i kao organizator natjecanja, kako u Vojvodini tako i u Hrvatskoj. Koautorica je udžbenika za glazbenu kulturu u nastavi na hrvatskom jeziku od 1. do 8. razreda. Dobitnica je priznanja za svoj rad, kako onog Ministarstva obrazovanja Srbije tako i priznanja Pajo Kujundžić Hrvatskoga nacionalnog vijeća za doprinos u nastavi na hrvatskom jeziku. 
D. B. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika