Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Đaković novi-stari predsjednik

SRIJEMSKA MITROVICA – Izborna skupština HKC-a Srijem – Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici održana je 10. ožujka. Na mjesto predsjednika reizabran je dosadašnji prvi čovjek udruge Krunoslav Đaković. Za članove Upravnog odbora izabrani su Ivan Barat, Vera Hrgović, Vlatko Hrgović, Bojan Kadar, Zlatko Načev, Stjepan Petrović i Ana Vrgoč. Govoreći o radu uprave na odlasku, Krunoslav Đaković posebno je istaknuo velike probleme u radu udruge koje je prouzročila korona, ali i korake koji su učinjeni na oporavku aktivnosti nakon pandemije. Istakao je i problem povrata Hrvatskog doma koji još uvijek nije riješen. Govoreći o planovima rada Đaković je naglasio kako će raditi na osnaživanju svih odjela na »dobrobit našega naroda i Crkve«. Također, svi su pozvani da svojim znanjem i idejama doprinesu budućem radu HKC-a Srijem.

Radni dan udruge Croart

SUBOTICA – Članovi HLU-a Croart održali su svoj prvi »radni dan« u 2024. godini kao aktivnosti koje se odvijaju u suradnji sa župama Subotičke biskupije, udrugama ili obiteljima. Dvadeset članova Croarta okupilo se u župnom domu crkve Uskrsnuća Isusovog u Subotici , gdje im je domaćin bio vlč. Vinko Cvijin. Bio je to drugi susret slikara Croarta s vlč. Cvijinom i župljanima župe Uskrsnuća Isusovog. Vlč. Cvijin u kratkom predavanju upoznao je goste s poviješću nastanka i izgradnje crkve i kapele križnog puta (kalvarije). U zahvalu za izraženo gostoprimstvo, članovi Croarta ostavili su župi dio svojih radova. 

Hrvatska riječ i ZKVH na Novosadskom sajmu knjiga

NOVI SAD – NIU Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavit će svoja najnovija izdanja na Novosadskom sajmu knjiga koji će biti održan od 18. do 25. ožujka u hali 1 Novosadskog sajma.
Predstavljanje ovih nakladnika bit će održano u četvrtak, 21. ožujka. ZKVH će s početkom u 12 sati predstaviti najnovija izdanja Godišnjaka za znanstvena istraživanja i časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ. NIU Hrvatska riječ predstavlja se od 13 sati s novom knjigom, zbirkom pjesama Oće rič pisma da bude Anite Đipanov Marijanović iz Monoštora.  
Organizatori nastupa dvaju nakladnika su Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. 
Ove godine u hali 1 Novosadskog sajma posjetitelje će dočekati oko 60 izlagača iz zemlje i regije,  premijerna izdanja, brojne promocije i značajni popusti (i do 60 posto). Radno vrijeme bit će od 10 do 20 sati, a ulaz je besplatan.

Uskrsne izložbe u Tavankutu i Subotici

TAVANKUT – Uskrsna izložba u Tavankutu bit će otvorena u idući petak, 22. ožujka, s početkom u 18 sati u mjesnoj Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame. Svoje radove izložit će članice slamarske sekcije HKPD-a Matija Gubec. 
Otvorenje Uskrsne izložbe u Subotici, gdje će uz slamarke sudjelovati i članovi Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo bit će u ponedjeljak, 25. ožujka, u predvorju Gradske kuće, s početkom u 18 sati. 

100. obljetnica smrti Stipana Kopilovića

BAJMAK – Povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića, u njegovu rodnom mjestu Bajmaku, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata idućeg petka, 22. ožujka, priređuje program posvećen ovom velikanu. Program uključuje svetu misu u 17 sati i svečanu akademiju u župnoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla s početkom u 17.30 sati. Sudjeluju: ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković, župnik vlč. Robert Erhard i povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, a nastupit će i zbor bajmačke župe pod ravnanjem Bele Anišića.
Stipan Kopilović rođen je u Bajmaku 24. ožujka 1877. godine, a preminuo je 13. ožujka 1924. godine u Bačkoj Topoli. Program se odvija u okviru projekta »Godine novog preporoda«.

Sjećanje na Stipu Ercegovića

BEOGRAD – Komemoracija povodom smrti filmskog i televizijskog redatelja i predsjednika ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegovića (1948. – 2023.) održana je u nedjelju, 10. ožujka, u Press centru UNS-a u Beogradu. Na komemoraciji su govorili predstavnici ZHB-a Branka Bešević Gajić i Predrag Babić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika