Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Križ je slava nad slavama

»Križ je slava nad slavama«, geslo je koje je 9. ožujka okupilo više od 150 mladih, koji su poput Šimuna Cirenca, Veronike, Jeruzalemskih žena i Majke Marije hodili s Isusom na putu Njegove muke. Hodočasnički križni put mladih trajao je ukupno 23 km, a započeo je okupljanjem i svetom misom u crkvi Isusa radnika u Subotici, prenosi Tiskovni ured Subotičke biskupije. 
S križem u ruci hodočasnici su nastavili put do crkve Marije, Kraljice svijeta na Paliću, gdje su imali kratku pauzu, a nakon toga su se uputili do Biskupijskog svetišta Gospe od suza na Bunariću, gdje su imali zajednički ručak i kratki odmor. Posljednja postaja bila je u župi sv. Roka u Subotici.  
Postaje križnog puta bile su u crkvama i svetištu, kod križeva krajputaša koji su se nalazili na unaprijed isplaniranoj ruti, kao i kada su se hodočasnici zaustavili ondje gdje križeva i crkve nema. Nositelji križa, kao i čitači postaja, izmjenjivali su se od postaje do postaje, a križ je išao od ruku mladih do ruku oca Stjepana Vidaka koji je i sam rekao da mu je ovo prvi put da hodočasti i nosi križ, te ga je i on poput mladih dio puta nosio sa širokim osmijehom. Ovaj put križa u obliku hodočašća mladima je veliko i poticajno svjedočanstvo vjere, kako osobne tako i vjere crkve. Hodočasnici su imali priliku za duhovne razgovore, za ispovijed, za susret čovjeka s čovjekom, i čovjeka sa samim Isusom u Euharistiji. Zaključak mnogih mladih bio je da se nitko ne bi bunio sve i da je ruta malo dulja.
Hodočasnički križni put mladih organizirao je Pastoral mladih Subotičke biskupije na čelu s povjerenikom vlč. Dušanom Balaževićem, a njima su se pridružili i gosti iz Iloka i Valpova, kao i postulanti karmelskog samostana iz Sombora, te svećenici i redovnici Subotičke biskupije. 
R. D. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika