Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Nek nas Josipov zagovor i primjer ohrabri«

Hrvatska zajednica u Srbiji obilježila je u utorak, 19. ožujka, jedan od svojih četiriju praznika – blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda. Podsjetimo, Hrvatski je sabor daleke 1687. godine proglasio sv. Josipa, zaručnika Marije i Isusovog hranitelja, zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. Sukladno toj tradiciji, a odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća iz 2005. godine, blagdan sv. Josipa izabran je za praznik ovdašnjih Hrvata. 
Program ovogodišnje proslave priređen je u više mjesta te su se pripadnici zajednice okupili na misama i domjencima u Sonti, Starčevu, Somboru, Vajskoj, Novom Sadu i Subotici. Organizatori proslave bili su Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini skupa s mjesnim župama i udrugama Hrvata. 

Sonta

Proslava je započela ujutro u Sonti, svetom misom u mjesnoj crkvi sv. Lovre koju je služio vlč. Josip Kujundžić. Misi su prisustvovale i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i glavna i odgovorna urednica tjednika Hrvatska riječ Zlata Vasiljević. 
Da se blagdan obilježava u više mjesta, što se priređuje prvi put, bila je inicijativa DSHV-a, a prihvatile su je sve tri institucije Hrvata u Srbiji – HNV, ZKVH i NIU Hrvatska riječ.
»Ove godine praznik se obilježava na šest mjesta, mislim da će se to dobro pokazati jer je jako važno da se u svakom mjestu okupe pripadnici naše zajednice, da proslave, da budu svjesni tog našeg zajedničkog blagdana i da sv. Josipa uzmemo u zaštitu i svih naših poslova, planova, svega što radimo«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Tijekom susreta s mjesnim Hrvatima Vojnić je podsjetila kako je Vlada Hrvatske nedavno odobrila kapitalni projekt u koji će biti uključena i Sonta te izrazila nadu da je ovaj dan zajednice i njihovo prisustvo tamo samo početak intenzivnijeg prisustva vrha hrvatske zajednice u Sonti.
»Budući da je HNV-u Sonta dvije godine bila visoko na listi prioriteta, nadamo se da će se ove godine konačno početi realizirati i ostvarivati planovi«, dodala je Vojnić.

Starčevo

Praznik hrvatske zajednice u Srbiji – blagdan sv. Josipa obilježen je i u Banatu, u Starčevu. Tim povodom u mjesnoj crkvi sv. Mauricija služena je misa koju je predvodio mons. László Gyuris.
Predsjednik tamošnje podružnice Udruge banatskih Hrvata Nikola Pavlić kaže kako ih raduje što je Starčevo uvršteno u program proslave ovog praznika. 
Glede predstojećih aktivnosti udruge, Pavlić kaže kako će proslaviti nadolazeći Uskrs, blagdan zaštitnika župe sv. Mauricija, tu je i božićni koncert, a moguće je da će organizirati i neke tribine. 
Misi u Starčevu nazočio je i međunarodni tajnik DSHV-a Darko Baštovanović.
»Sveti Josip kao otac živog Boga na zemlji i zaštitnik hrvatskog naroda nastavlja živjeti među hrvatskim pukom, njegova pobožnost je na zavidnoj razini. Živa smo zajednica, ovogodišnje proslave u šest mjesta u Bačkoj, Srijemu i Banatu svjedoče o tome. DSHV, kao demokršćanska stranka i kao jedina relevantna politička stranka Hrvata u Srbiji, pridružuje se ovim proslavama, pružamo punu potporu daljnjom komunikaciji i suradnji s Crkvom i nadamo se da će nas zagovor sv. Josipa i nadalje čuvati«, kaže Baštovanović.
Navečer je u župnom domu priređen domjenak.

Subotica

Nije izostala ni proslava u Subotici, institucionalnom, političkom i kulturnom središtu Hrvata u Srbiji. Tim je povodom, a u okviru završnice tradicionalne devetnice sv. Josipu, sveta misa služena u crkvi sv. Roka, a predvodio ju je vlč. Željko Šipek, župnik župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu.
Među ostalim, misi su prisustvovali predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić, ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković i predsjednik subotičke Podružnice DSHV-a Mirko Ostrogonac.

Sombor

I Hrvati u Somboru proslavili su današnji praznik hrvatske zajednice u Srbiji. Misu tim povodom u crkvi sv. Križa služio je vlč. Josip Štefković. Proslavi su, među ostalim, nazočili i predstavnici HNV-a i NIU Hrvatska riječ.
Dopredsjednik HNV-a za Sombor Željko Šeremešić istaknuo je važnost ovakvog načina proslave praznika, kada se slavi u više mjesta.
»Blagdan sv. Josipa je svakako velika svetkovina, a to što dužnosnici hrvatskih institucija odlaze u manje i različite sredine proslavi daje dodatno na značaju«, kaže Šeremešić.
Nakon mise, u pastoralnoj dvorani priređen je domjenak.

Vajska

Na području Bačke blagdan sv. Josipa obilježen je i u Vajskoj, a tim je povodom misu u crkvi sv. Jurja predvodio vlč. Goran Vilov. Među ostalima prisustvovala joj je i v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja.
Predstavnica mjesnog HKU-a Antun Sorgg Amalija Šimunović ovom je prigodom izrazila zadovoljstvo što se ovogodišnja proslava praznika hrvatske zajednice održava na više lokacija.
»Na taj način sve lokalne zajednice dobivaju na važnosti, jer ako se fokusiramo na samo jednu središnju proslavu, nisu joj svi u mogućnosti prisustvovati. Ovako nam se mnogo više sviđa, jer vidimo da na ovaj način nismo zaboravljeni ni mi u manjim selima. Ako će se ovakva praksa nastaviti, vjerujem da će svake sljedeće godine biti sve više ljudi na proslavi i da će nas sv. Josip učvrstiti u osjećaju vlastitog identiteta«, istaknula je Šimunović.
I u Vajskoj je nakon mise upriličen domjenak u pastoralnoj dvorani.

Novi Sad

Praznik hrvatske zajednice proslavljen je i u Novom Sadu. Misu tim povodom u crkvi Imena Marijina služio je župni vikar vlč. Nebojša Stipić. Uslijedio je prigodni program i domjenak u Spomen domu bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu gdje je bilo riječi i o značaju sv. Josipa iz povijesnog i vjerskog aspekta, o čemu su govorili povjesničar Damir Stanojević i kulturni djelatnik Marko Tucakov. Također, nastupila je i klapa mjesnog HKPD-a Jelačić. Proslavi su, među ostalim, nazočili pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za informiranje Ninoslav Radak, predsjednik MO-a DSHV Petrovaradin – Novi Sad Goran Krnčević i predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković.
Goran Krnčević izrazio je zadovoljstvo što je i Novi Sad jedno od mjesta gdje se obilježava ovaj praznik Hrvata u Srbiji.
»Nadamo se da će to postati tradicija, ovo je odličan način da jačamo veze među ljudima«, kazao je Krnčević.
Marin Piuković kaže kako ovakvim programom »svjedočimo da smo živa zajednica, da nas ima u različitim mjestima, da nismo centralizirani, da su nam bitni svi pripadnici zajednice«. 
»Proslava se organizira tako da pripadnici naše disperzirane zajednice mogu doći do sebi najbližih mjesta te u zajedništvu proslaviti ovaj važan dan«, dodao je Piuković.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika