Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Putovanje s Matošem«

Multimedijalnim programom »Putovanje s Matošem«, koji je priređen prošloga petka, 15. ožujka, u kinu Hrvatskog doma u Đakovu započeli su ovogodišnji, 8. Dani Antuna Gustava Matoša. Manifestacija se ove godine održava u znaku 110. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (17. ožujka 1914. – 17. ožujka 2014.), a i ove godine spojit će različite postaje vezane za život ovoga velikana hrvatske književnosti i njegove obitelji. Prva od njih bila je Đakovo u kojem je Matošev otac završio učiteljsku školu, gdje su imali rodbine, a Matoš se dopisivao s poznatim tamošnjim biskupom i političarem Strossmayerom. 

Začetnik moderne

Tijekom večeri predstavljene su knjige Iverje (Osijek/Subotica/Mostar, 2023.) i Domovini iz tuđine (Subotica, 2023.); prikazan je dokumentarni film Ja sam dakle Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom i Zagrepčanin odgojem te je izveden multimedijalni performans Voyage s Matošem Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice.
Kao njezin priređivač, o knjizi Iverje govorio je predsjednik Društva hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Mirko Ćurić. On je podsjetio da je njezino prvo izdanje objavljeno 1899. u Mostaru, a da je reizdana prošle godine u nakladi spomenutog ogranka te ZKVH-a i DHK-a Herceg Bosne iz Mostara. Istaknuo je kako se u njoj, među ostalima, nalazi priča Moć savjesti iz 1892. koja se smatra začetkom moderne u hrvatskoj književnosti. U knjizi se nalaze i dva Matoševa autobiografska teksta gdje, među ostalim, piše i o svojem bunjevačkom podrijetlu. 

Matoš u Srbiji

O knjizi Domovini iz tuđine i koliko je lik i djelo Matoša važno za Hrvate u Srbiji govorila je ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.
»Matoš je ukupno napisao oko stotinu pjesama, u Domovini iz tuđine izdvojeno je 60-ak pjesama, a izbor je priredila profesorica književnosti Nevena Baštovanović«, rekla je Čeliković.
Čeliković je govorila i o načinima na koje se među Hrvatima u Srbiji čuva sjećanje na ovoga velikana, od Fondacije Antun Gustav Matoš u Beogradu i udruge Matoš u Plavnoj do trijenalne nagrade ZKVH-a za poeziju koja nosi njegovo ime. 
Program su priredili Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova u suradnji s Centrom za kulturu Đakovo, Društvom hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica i Općinom Tovarnik.
»Putovanje s Matošem« priređeno je u srijedu, 20. ožujka i u Subotici, u HKC-u Bunjevačko kolo. Uz navedene sadržaje, u Subotici je prikazana i izložba A. G. Matoš u slici i karikaturi autora Ljudevita Vujkovića Lamića iz Subotice.
U okviru manifestacije slijede programi u Tovarniku (gdje je književnik rođen), Beogradu (gdje je živio i gdje djeluje spomenuta Fondacija), Zagrebu (gdje je živio i gdje je sahranjen) te Plavnoj, a možda i Kaćmaru, za koje je vezan obiteljskim podrijetlom. 
Pokrovitelji manifestacije Dani Antuna Gustava Matoša su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika