Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slijedimo primjer sv. Josipa

U katedrali svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, održano je svečano euharistijsko slavlje za biskupstvo mons. Đure Gašparovića, srijemskog biskupa u miru. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Gašparović u koncelebraciji sa srijemskim biskupom mons. Fabijanom Svalinom, nuncijem u Srbiji Santom Gangemijem, nadbiskupima i biskupima Đakovačko-osječke, Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije te svećenicima Srijemske biskupije. Bila je to oproštojna i zahvalna misa mons. Gašparoviću nakon prihvaćanja pape Franje njegovog odreknuća od službe dijecezenskog biskupa Srijemske biskupije.
U svojoj se propovijedi mons. Gašparović dotakao života sv. Josipa, primjera najčasnijih svetaca u kršćanskoj tradiciji. 
»Kroz svoju biskupsku službu nastojao sam poput sv. Josipa našu biskupijsku zajednicu voditi kroz mnoge izazove i radosti života. Susreti biskupa sa svećenicama i vjernicima vrlo su važni u vođenju biskupijom. To se u našoj Srijemskoj biskupiji ostvarivalo organiziranjem duhovnih obnova, sastanaka i susreta svećenika, susreta mladih, obitelji i bolesnih, liturgijskim slavljima i organiziranjem kulturnih, liturgijskih i ekumenskih događaja u župama. Oprostite mi ako sam nešto krivo uradio ili propustio uraditi dobro. Molim i Svetoga Oca da bude milosrdan, svetog Dimitrija i mučenike da me zagovaraju kod Gospodina, a dragog Boga i Gospu Tekijsku molim da uperi svoj majčinski pogled na sve nas i preporuči nas svom sinu Isusu Kristu«, istaknuo je mons. Gašparović.
Riječi zahvalnosti za dosadašnji rad i želje za život mons. Gašparoviću uputili su srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, nadbiskupi i biskupi te svećenici Srijemske biskupije. Svečano euharistijsko slavlje svojim skladbama uveličao je župni zbor Sv. Cecilija iz Srijemske Mitrovice.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika