Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vlč. Damjan Pašić započeo službu kapelana u Beregu

Damjan Pašić služio je 17. ožujka prvi puta svetu misu u župi sv. Mihovila u Beregu, mjestu svoje nove svećeničke službe.
Subotički biskup Franjo Fazekas imenovao je, nakon nedavne smrti dosadašnjega župnika Davora Kovačevića, administatorom župe sv. Mihovila u Beregu monoštorskog župnika Dražena Dulića, a njegovim kapelanom, koji je upućen na službu vjernicima u Bereg vlč. Damjana Pašića, dosadašnjeg župnog vikara u katedralnoj župi sv. Terezije Avilske u Subotici. Prvu svetu misu Pašić je u Beregu služio 17. ožujka, a đakonsku službu na misi vršio je vlč. Stipan Periškić.
Velečasni Pašić uputio je poruke ohrabrenja i suradnje bereškim vjernicima, uz nekoliko administrativnih obavijesti te pozvao na usuglašavanje oko termina svete mise i pobožnosti te rada župnog ureda. 
Damjan Pašić rođen je 3. ožujka 1991. u Somboru od oca Marina i majke Marice, rođ. Kolar. Osnovnu školu završio je u Monoštoru, srednju tehničku u Somboru 2010. godine, a nakon toga odlazi u Zagreb na filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Magistrirao je teologiju 2019. i iste godine u listopadu javio se biskupskom Ordinarijatu u Subotici te bio primljen kao kandidat Subotičke biskupije za sveti red. Nakon što je primio niže redove lektorata i akolitata od strane biskupa Pénzesa u Subotici, poslan je kao duhovni pomoćnik župniku u Vajsku. Đakonsku službu vršio je u Žedniku, prvu kapelansku u Bajmaku, a drugu u katedrali u Subotici.
Pokojni župnik Kovačević vodio je župu Bereg nepunih 26 godina, od 1998. do 2024. godine. 
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika