Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveća slana pustinja na svijetu i ostala čuda

Što je važnije: živjeti u mjestu koje volite ili raditi posao u kojem uživate? Meni je ta dilema bila apsolutno neprivlačna, tim više što su svi odgovarali prilično slično i tvrdili da su obje stavke važne. Slažem se, ali pomalo je dosadno donositi ispravne odluke. Zar ne možemo barem na početku, vođeni instinktom, izabrati jedno? Razmislite, je li važno živjeti u lijepom gradu, punom mogućnosti za aktivnosti nakon posla ili je puno važnije imati prekrasan posao, prekrasne kolege, prekrasnu plaću i sve to upakirano u predivan posao iz snova. Kad smo sjekli, presjekla sam na ovo drugo jer vjerujem da nema mjesta koje ne nudi barem nešto lijepo za svakodnevni život. Svakoga dana provodimo puno vremena na poslu i važno je da volimo ono što radimo i da je dobro plaćeno. I onda, na kraju dana, uvijek možemo, s dobrom plaćom, na dobrom poslu, otputovati na druga mjesta i istraživati. Ne znam, možda sam u krivu, ali u ovom krugu biram i zamišljam kamo putujem u slobodno vrijeme.
Zaista sam jako ponosna na ustrajnost u seriji Južna Amerika. Približavamo se drugoj polovici zemalja i ovoga tjedna idemo u Boliviju.
Bolivija se nalazi u srcu Južne Amerike. To je zemlja bogate povijesti i spektakularnih krajolika, bogata raznolikom prirodom, kulturnim blagom i mogućnostima avanture. 
Jedna od najupečatljivijih značajki Bolivije je njezin geografski kontrast. Od visokih planina Anda do gustih šuma Amazone, Bolivija nudi raznolikost koja će zadovoljiti svakog putnika. U njezinoj divljini možete istraživati netaknute krajolike i promatrati raznoliku floru i faunu.

Bolivijska čuda

Salar de Uyuni, najveća slana ravnica na svijetu, jedno je od najimpresivnijih prirodnih čuda Bolivije. Ovaj golemi slani krajolik, koji se proteže na tisućama četvornih kilometara, predstavlja nestvaran prizor, posebno u kišnoj sezoni kada se površina pretvara u golemo zrcalo. U blizini se nalazi Nacionalni rezervat prirode Eduardo Avaroa, dom gejzira, toplih izvora i prekrasnih laguna, poput Lagune Colorade i Lagune Verde.
Za ljubitelje avanture planina Huayna Potosi nudi izazovne pješačke staze i spektakularne poglede sa svojih vrhova. Grad La Paz, smješten na nadmorskoj visini od preko 3.500 metara, jedan je od najviših glavnih gradova na svijetu, sa živopisnim tržnicama, bogatom kulturnom scenom i spektakularnim panoramskim pogledom.

Ponuda kao na natjecanju

Bolivija je također dom nekoliko važnih arheoloških nalazišta, uključujući Tiwanaku, drevni grad koji je bio središte moćne civilizacije prije Inka. Ovo arheološko nalazište otkriva drevne građevine, hramove i artefakte koji svjedoče o bogatoj povijesti regije.
Za one koji žele istražiti lokalnu kulturu, grad Sucre nudi šarmantne kolonijalne ulice, prekrasne crkve i fascinantne muzeje koji prikazuju povijest Bolivije. Također, grad Potosi, nekoć jedan od najbogatijih gradova Južne Amerike zbog ogromnih rudnika srebra sada nudi fascinantan uvid u povijest rudarstva i kolonijalne arhitekture.
Bolivija je poznata i po svojim tradicionalnim festivalima, kao što je Oruro karneval, koji je UNESCO proglasio »Međunarodnim remek-djelom nematerijalne kulturne baštine čovječanstva«. Održava se svake godine u veljači, ovaj festival je pun glazbe, plesa i šarenih maski, predstavljajući bogatstvo bolivijske kulture i tradicije.
Uz sve to, bolivijska kuhinja nudi jedinstvena gastronomska iskustva, uz jela poput juhe s lišćem kokosa, tradicionalnih empanada i ukusnih specijaliteta s roštilja. 
Bolivija je destinacija koja očarava i zavodi prvenstveno svojom prirodom. S popisom poput ovog koji smo ovdje napravili nećemo biti očarani, ali ima smisla očekivati očaranost.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika