Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naš glavni zadatak je naviještati radosnu vijest o uskrsnuću

Sveti papa Ivan XXIII. je na otvaranju Drugoga vatikanskog sabora 1962. godine izrekao ove jake riječi: »Neki u sadašnjim okolnostima ljudskog društva vide samo zator i pustoš, govore da se naše vrijeme u usporedbi s prošlim sve više pogoršava i da se zato tako vladaju; kao da iz povijesti, koja je učiteljica života, nemaju što naučiti i kao da su u vrijeme prijašnjih sabora kršćanski nauk, ćudoređe i prava sloboda Crkve u svemu samo cvali i napredovali. Nama se, međutim, čini da se nikako ne smijemo složiti s tim prorocima nesreće, koji uvijek zlokobno proriču kao da prijeti propast svijeta«.
Njegove su riječi i danas relevantne. Kad je Papa izricao ove riječi, hladni rat je bio u svome najgorem izdanju, u vidu brojnih manjih i većih sukoba po cijeloj zemaljskoj kugli. Situacija je danas slična: čak i ako ne možemo govoriti o hladnom ratu kao šezdesetih godina prošlog stoljeća, na Zemlji i dalje bjesne mnogi ratovi. Što bi u takvoj situaciji Katolička Crkva, što bismo mi katolici mogli učiniti? 
Naš glavni zadatak je naviještati radosnu vijest o uskrsnuću. Zato što je uskrsnuće promijenilo budućnost svekolikoga stvorenog svijeta, a u njemu i čovjeka. Nije ljudska slabost ta koja ima posljednju riječ, nije to ni grijeh ni prevara, nego Božji vječni život. Ne možemo uništiti ovaj život, čak i ako sve iskorijenimo s ove zemlje. Nije to lako prihvatiti… ‒ a ovdje može pomoći samo dubina vjere. Jer vjera nam daje snage da istrajemo na svome životnom putu, da budemo dobri u ovome ratom zahvaćenom svijetu, a ne da slijedimo primjer onih koji više ne žele ili ne mogu biti dobri…
Želim svim katolicima i nekatolicima, svim ljudima koji traže dobro, pa tako i sebi, da Uskrsli Krist ojača u nama svaku inicijativu koja naš život čini ljepšim i boljim i tako nas približava vječnom životu Uskrslog Učitelja.
Na kraju, želio bih spomenuti ono što nam je svima znano, a to je da je Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa. Pripremimo se molitvom i dobrim srcem za njegovo ređenje koje će se 1. lipnja, s početkom u 11 sati, slaviti u zrenjaninskoj katedrali. Molim sve koji imaju vremena i prilike dostojno se pripremiti i doći na ovaj veliki događaj.
Svima vama želim sretne uskrsne blagdane, a i našoj braći koja Uskrs slave po julijanskom kalendaru, od srca poručujem: Hristos vaskrse ‒ vaistinu vaskrse!

† Mons. dr. Ladislav Nemet, 
beogradski nadbiskup i metropolit

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika