Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpisan ugovor za projekt Domus Dimitrianum u Srijemskoj Mitrovici

Ugovor za novi projekt Domus Dimitrianum u Srijemskoj Mitrovici potpisali su u ponedjeljak, 25. ožujka, u Zagrebu biskup Fabijan Svalina u ime Srijemske biskupije i državni tajnik Zvonko Milas u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Izgradnjom kompleksa Domus Dimitrianum stvorit će se »uvjeti za provođenje kulturnih, društvenih, znanstvenih, edukativnih i duhovnih aktivnosti hrvatske zajednice na području Srijema«, objavio je Središnji državni ured, a prenosi Informatino-katolička agencija. 
Srijemski biskup Svalina je za Hrvatski katolički radio rekao da je potpisivanje ugovora znak svojevrsne prekretnice za Hrvate u Srijemu jer će tom donacijom, odnosno programom, uspjeti ostvariti određene projekte i ciljeve, kako u vidu organizacije pastoralnih aktivnosti same biskupijske zajednice, tako i raznih kulturnih udruženja koja djeluju na području Srijemske Mitrovice i bliže okolice.
Ujedno je zahvalio Vladi Hrvatske, Središnjem državnom uredu i državnom tajniku Milasu koji su omogućili da dođe do realizacije projekta, na opće zadovoljstvo Hrvata koji žive u Srijemu.
Vlada Hrvatske je na sjednici 8. ožujka prihvatila projekt Domus Dimitrianum Srijemske biskupije kao projekt od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske.
U obrazloženju odluke piše da je zajednica Hrvata koja danas živi na području Srijema sigurno najstarija na području Srbije. Navedeno je i kako na području Srijema nema prepoznatljivog prostora koji bi bio svojevrstan centar zajedništva i očuvanja hrvatskog i katoličkog identiteta. Imajući to u vidu, želi se izgraditi kompleks Domus Dimitrianum na prostoru sadašnje Srijemske Mitrovice u kojoj se nalazi sjedište Srijemske biskupije, stoji u obrazloženju odluke. 
Za projekt će u 2024. godini biti izdvojeno 330 tisuća eura.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika