Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mapa investicijskih prilika u Srbiji

Prošle godine, najprije u Beogradu, a zatim i u Ujedinjenim narodima u New Yorku i na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Kini, svjetskoj javnosti je predstavljena Mapa investicijskih prilika u Srbiji, s ciljevima održivog razvoja. Prema ovoj Mapi, koju su izradili Ured Ujedinjenih naroda za razvoj s Ekonomskim fakultetom i Vladom, u Srbiji je najisplativije ulagati u proizvodnju hrane i pića, obnovljive izvore energije, infrastrukturu, tehnologije i komunikacije i zdravstvo, prenosi RTS. 
Sve više je i naselja na principu energetski efikasne gradnje, a na popisu su i organska hrana, softverska rješenja u poljoprivredi, biotehnologija i zdravstvo u najširem smislu. Sve to zahtijeva velike investicije.
Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže kako oko 80 posto firmi za financiranje koriste uglavnom vlastita sredstva.
»Desetak posto ide na kredite poslovnih banaka i ono što također koriste za financiranje jesu takozvana avansna plaćanja, kojih ide nekih 7 posto i svega 3 posto i manje od toga ide na ostale izvore financiranja. Dakle, naše tržište kapitala što se tiče financiranja privrede je relativno plitko, relativno slabo razvijeno i s te strane postoji ogroman prostor da se unaprijedi taj ambijent kroz više izvora financiranja«, objašnjava Stanić.
Što se tiče geografskog područja, investitori i dalje najradije idu u Vojvodinu i Beograd.
Mapa je i jedan od alata za dostizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Srbija, kao jedna od potpisnica Agende, obvezala se da će do 2030. ispuniti svih 17 ciljeva održivog razvoja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika