Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potrebe udruga pretočene u projekte

Vlada Hrvatske odobrila je 1,2 milijuna eura za treći kapitalni projekt Hrvatskog nacionalnog vijeća »Sagradi mlin gdje je voda«. Sredstva su odobrena u ovoj godini, a očekuje se potpora ovom projektu i u naredne dvije godine. Novac za ovaj kapitalni projekt bit će uložen u sedam novih »malih matica« u Monoštoru, Somboru, Sonti, Rumi, Šidu, Opovu i Petrovaradinu. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić potpisala je ugovore o suradnji s udrugama u mjestima u kojima će biti izgrađene »male matice«. Kako je svako mjesto specifično, udruge će predlagati kako će njihov prostor biti obnovljen i kako postići njegovu samoodrživost.

Monoštor: Poticaj lokalnom turizmu

Prvi ugovor potpisan je u Monoštoru u četvrtak, 4. travnja, a potpisale su ga predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i nova predsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov Marijanović. Kako je Vojnić pojasnila, ugovorom se HNV obvezuje kako će dobivena sredstva od hrvatske Vlade za ovu namjenu prebaciti na račun Bodroga te će skupa raditi na realizaciji projekta.
Prema riječima predsjednice Vojnić radovi će započeti uskoro, a njihov završetak se očekuje do konca godine. Istakla je ona i kako će vrijednost cjelokupnog projekta »Sagradi mlin gdje je voda« biti oko tri milijuna eura, a da će za Šokačku kuću u Monoštoru biti izdvojeno 300.000-400.000 eura.
Predstavljajući idejni projekt nastavka obnove Šokačke kuće Vojnić je navela kako je ova matica zamišljena da ima i turistički aspekt – posjedovat će suvenirnicu u kojoj će se prodavati lokalni proizvodi, kuhinju koja će moći ugostiti autobus turista, veliku višenamjensku dvoranu, izložbeni prostor s lutkama te da će biti urađena u tradicionalnom šokačkom, ali i modernom stilu.
»Sigurna sam da će ova matica biti magnet za sve, baš kao što je Matica u Subotici«, rekla je Vojnić.
Kako je navela, u daljnje razrađivanje projekta moći će se uključiti svi svojim idejama i prijedlozima na radnom sastanku koji je najavila odmah nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.
Zahvalila je ona i dosadašnjem predsjedniku Bodroga i dopredsjedniku HNV-a Željku Šeremešiću koji je do sada radio na obnovi Šokačke kuće uz pomoć Osječko-baranjske županije i Grada Đakova.
Predsjednica Bodroga poručila je kako će ova kuća biti »centar očuvanja, promocije, njegovanja, popularizacije, revitalizacije prebogate tradicijske baštine Hrvata u Monoštoru«.
Sombor: Obnova dvorane Hrvatskog doma

Rekonstrukcija Hrvatskog doma u Somboru također je dio kapitalnog projekta »Sagradi mlin gdje je voda«, a ugovor o suradnji predsjednica HNV-a potpisala je s predsjednikom Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor Tomicom Vukovićem u četvrtak, 4. travnja, u Hrvatskom domu u Somboru.
»Ovim sredstvima financirat će se rekonstrukcija velike i male dvorane i dvorište. Želimo napraviti prostor koji će biti samoodrživ. Vi ste ti koji ćete odlučivati o izgledu prostora koji će biti obnovljen. Želimo podići Sombor i zato smo odabrali da jedna od ‘malih matica’ bude ovdje«, kazala je Vojnić i dodala da je za radove u Hrvatskom domu planirano oko 400.000 eura.
Predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Tomica Vuković zahvalio se na potpori koju nova uprava ima od Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
»Drago nam je da smo među udrugama koje su dio projekta ‘Sagradi mlin gdje je voda’. Uredit ćemo naš Hrvatski dom i nadam se da će to biti poticaj i novim članovima«, kazao je Vuković i dodao da se nada da će suradnja s HNV-om biti nastavljena onako kako su to zacrtali on kao predsjednik i Upravni odbor Društva.
Prvi korak u realizaciji ovog projekta u Somboru bit će izrada projektno-tehničke dokumentacije i pribavljanje svih dozvola, te izrada projekta uređenja enterijera. Dvorana Hrvatskog doma najveća je dvorana za kulturne i druge programe u Somboru. Obnova je planirana tako da se osim za kulturne sadržaje dvorana može koristiti za proslave i slične programe, što bi osiguralo samoodrživost ovog projekta.

Sonta: Novi prostor uz Šokačku kuću

Novi sadržaj dobit će i Šokačka kuća u Sonti, a ugovor su potpisali Jasna Vojnić i predsjednik Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata Šokadija Mato Zec u utorak, 9. travnja, u Šokačkoj kući. Jasna Vojnić je rekla kako je Sonta izabrana kao jedno od mjesta u kojima će biti izgrađena jedna od sedam matica, jer u njoj »ima vode, ima kvasca, ima svita, ima potencijala«. 
»U ovom momentu ne mogu reći na koliko sredstava ste ograničeni, ali nastojat ćemo zajednički napraviti projektni zadatak i da vidimo koliko će to biti. Za početak smo od Vlade Hrvatske dobili 1,2 milijuna eura za prvu godinu u kojoj trebamo izraditi projektno-tehničku dokumentaciju i idejna rješenja od čega ćemo i početi, a i od vas će ovisiti koliko brzim tempom ćemo napredovati. Čestitam vam što kod vas ima vode i hvala vam što ste prihvatili da sagradimo mlin ovdje«, rekla je Vojnić.
Predsjednik KPZH-a Šokadija Mato Zec je rekao kako posljednjih četiri-pet godina Šokadija dobro surađuje s HNV-om i sve što je dogovoreno je i ispoštovano te se zahvalio na povjerenju da »mala matica« bude izgrađena i u Sonti.
»Ovo nije mali projekt, a hoće li ‘mala matica‘ živjeti ovisi od nas. Koliko mi budemo angažirani u tome, koliko je budemo održavali, prezentirali, toliko će ona i postojati«, rekao je Zec.
Na Sonćanima je da donesu odluku kakav prostor žele, ali da se novi prostor uklopi s već postojećom Šokačkom kućom.
»Neka ideja, ne znam jeste li već iskomunicirali jedni s drugima, došla je od teta Agice Prelić, koja je rekla kako u Sonti nema nijedna dječja igraonica. Mi se ne trebamo getoizirati nego otvoriti prema drugima, mi bismo željeli da svi mještani Sonte ovo prihvate i da se odluče tu organizirati dječje rođendane i možda neke proslave. Mislim da bi vam to bili vrlo isplativo i održivo, a i prije svega ugodno. To je neka početna ideja, na vama je svakako da porazgovarate i vidite je li to i dalje ono što želite«, kazala je Vojnić.
Pri zaključenju ovog broja Hrvatske riječi najavljeno je da će ugovori biti potpisani i s četiri preostale »male matice«. 
H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika