Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DZH predstavila svoje kandidate za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Demokratska zajednica Hrvata (DZH) održala je u srijedu, 10. travnja, u prostorijama stranke u Subotici konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni kandidati koalicijske liste pod rednim brojem 2, Fokus – Republika s nositeljem Damirom Vanđelićem za predstojeće izbore za Hrvatski sabor. 
U središnju pažnje bila je jedinica liste za koju može glasovati hrvatska dijaspora, XI. Izborna jedinica, za koju je specifično da su joj svi kandidati iz Srbije. 
Nositelj koalicijske liste Fokus – Republika u XI. Izbornoj jedinici je zamjenik predsjednika DZH-a prof. dr. Tomislav Stantić iz Subotice. 
On je rekao kako se kandidati s ove liste zalažu za drugačiju hrvatsku zajednicu u odnosu na to kakvu je kreira Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. 
»Mi se borimo za participativni model sudjelovanja u politici, da ljudi budu oni koji kreiraju politiku«, poručio je Stantić. 
Istaknuo je on i kako će se oni zalagati za decentralizaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća »u sve lokalne samouprave gdje postoje Hrvati«. 
Maja Bosnić Tabain, članica predsjedništva Republike poručila je kako se ova lista zalaže za osnivanje hrvatskog sveučilišta u Vojvodini. 
»Smatramo da je važno da u Vojvodini imamo sveučilište. Hoće li to biti sveučilište eurospkih studija ili će to biti sveučilište hrvatskih studija odluka je koja će biti na žiteljima koji ovdje žive, što je njima u većem interesu i bi li imali dovoljan broj studenata koji bi pohađali to sveučilište. Smatramo da možemo uz pomoć EU i Mađarske formirati sveučilište koje bi pohađali svi ako ne bi bio dovoljan broj naših studenata koji bi išli na to sveučilište«, poručila je Bosnić Tabain. 
Na konferenciji su prisustvovali i Krešimir Dominis iz Republike te prof. dr. Dražen Marić iz DZH-a. 
Kandidati XI. Izborne jedinice ove liste su pored nositelja Stantića, Diana Sarić, Marinko Prćić, Ana Crnković iz Subotice, Stanko Krstin iz Novog Sada te Jasna Čordaš, Josip Sabljak, Nada Sabljak i Dražen Deranja iz Srijemske Kamenice.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika