Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali maturalac oduševio osmaše

Svaka ekskurzija s prijateljima je sama za sebe za pamćenje, no »mali maturalac« spada u one »posebne ekskurzije«, a to potvrđuje i sadašnja generacija osmaša. 
Učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz Sonte, Plavne, Vajske, Monoštora i Berega boravili su od 2. do 6. travnja na »malom maturalcu« i to na destinacijama Zagreb – Split – Sinj – Trogir. 

Nezaboravno iskustvo

Po riječima voditeljice puta u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Tanje Stantić na »mali maturalac« išlo je 42 učenika i sedam nastavnika. 
»Ono što moram istaknuti jeste da su djeca bila izuzetno dobra i da smo zaista uživali, kako u razgledanju ovih prekrasnih mjesta tako i u druženju i zajedništvu koje smo ostvarili. Tijekom boravka u Zagrebu bili smo smješteni u učeničkom domu Marija Jambrišak gdje nas je dočekala i ugostila ravnateljica doma Josipa Galić«, priča Tanja Stantić.
Biti u Zagrebu, a ne vidjeti Trg bana Josipa Jelačića, zgradu Hrvatskog narodnog kazališta, obići zagrebački ZOO vrt, Muzej iluzija, Tehnički muzej Nikole Tesle, bila bi prava šteta, te su učenici iskoristili priliku i obišli sve spomenuto, a kako su rekli, najzabavnije je bilo u Tehničkom muzeju Nikole Tesle, gdje su posjetili rudnik te isprobali prijenos struje kroz tijelo čovjeka. Kako su ispričali, saznali su ovom prigodom i da je tijekom grmljavine automobil najsigurnije mjesto za sklonište. 
U Sinju su obišli Muzej Sinjske alke, gdje ih je dočekao Goran Ugrin, zatim su posjetili muzej u sklopu franjevačkog samostana, te utvrdu Kamičak u središtu grada. Obišli su uz turističkog vodiča i Split i njegove znamenitosti, kao i Trogir, kamenita vrata, kulu Kamerlengo, a iskoristili su i lijepo vrijeme, pa kako je voditeljica puta rekla, uspjeli su i »osoliti noge«. 
»Vrijeme je bilo ispunjeno brojnim aktivnostima u kojima smo imali prilike uživati, ali stigli smo se i dobro zabaviti, družiti. Puno je ljudi koji su uključeni u organizaciju ovoga puta i ta njihova podrška zaista znači. U Splitu smo bili smješteni u Učeničkom domu, gdje nas je s odgojiteljima dočekao ravnatelj doma Mladen Kamenjarin.«  

Dojmovi sudionika

Riječi hvale imaju i mali maturanti, koji su se puni dojmova vratili svojim obiteljima. Među njima je i Antonija Kujundžić iz OŠ Matko Vuković iz Subotice koja kaže: 
»Ovo putovanje je bilo nezaboravno. Posjetili smo Zagreb, Split, Sinj i Trogir. Upoznala sam vršnjake iz Sonte, Monoštora, Plavne... Svaki dan je bio ispunjen nekom aktivnošću, a posebno bih izdvojila Muzej Nikole Tesle u Zagrebu gdje sam bila ‘dobrovoljac’ za dokaz da energija prolazi kroz čovjeka. Osim toga, Split i Trogir su me oduševili. Pamtit ću ovaj put, a budućim osmacima toplo preporučujem da se ne predomišljaju kada budu bili 8. razred.«
»Ovo je bila najbolja ekskurzija!«, započinje svoj komentar Marko Brdar iz OŠ 22. oktobar u Monoštoru i dodaje: »Vidjeli smo mnoge povijesne znamenitosti i svugdje su nas lijepo dočekali. Vodiči su bili odlični, kao i smještaj. Najveći dojam su mi ostavili novi prijatelji koje sam na ovom putu upoznao. Budućim osmašima preporučujem mali maturalac. To je nezaboravno iskustvo«. 
Vrlo slično mišljenje ima i Iva Bačlija iz OŠ Ivan Milutinović iz Subotice: 
»Maturalac je ispunio sva moja očekivanja. Jako sam se lijepo i nezaboravno provela. Upoznala sam nove prijatelje iz drugih mjesta – Monoštora, Plavne i Vajske. Najviše me dojmio odlazak u Muzej Sinjske alke, a nezaboravno iskustvo nosim iz Muzeja Nikole Tesle, gdje sam bila dobrovoljac i usudila se ući u ‘kavez’ uz pomoć kog smo dokazali da nam unutar njega grmljavina ne može ništa. Bio je to hrabar potez, ali sreća pa su to već drugi dokazali prije nas«, kaže Iva. 
Cilj ovoga programa je obilazak i bolje upoznavanje matične domovine, te međusobno upoznavanje osmaša koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Program obuhvaća i aktivnosti upoznavanja kulturno-povijesnih znamenitosti i jačanje jezičnih kompetencija.    
Ovaj put, koji će osmaši zasigurno pamtiti cijeli život, organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće, a prijevoz učenika je financijski pomoglo, preko projekta Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić. 
Ž. V.     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika