Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bolji uvjeti za rad

Nakon Sombora, Monoštora i Sonte predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić nastavila je obilazak mjesta i udruga u kojima će biti izgrađe »male matice«: Šid, Rumu i Opovo. U tim mjestima predsjednici udruga potpisali su ugovor s HNV-om o uključivanju u projekt »Sagradi mlin gdje je voda«.

Šid: Nova kuća za udrugu

Hrvatsko kulturno društvo Šid kroz projekt »Sagradi mlin gdje je voda« planira kuću za rad udruge, izraditi projektno-tehničku dokumentaciju i urediti novi prostor za potrebe rada udruge. 
»Do sada smo koristili prostor koji pripada crkvi i hvala na tome svećeniku Nikici Bošnjakoviću. Sada nam se ukazala prilika da preko Hrvatskog nacionalnog vijeća dobijemo sredstva za kupovinu kuće gdje bismo imali svoj vlastiti prostor i pomoć oko izrade projektne dokumentacije za uređenje prostorija našeg društva«, kazala je predsjednica HKD-a Šid  Zorica Šafarik, koja je s predsjednicom HNV-a potpisala ugovor o suradnji na izgradnji »male matice«. 
U šidskoj udruzi se nadaju da će nove prostorije udruge privući i nove članove.

Ruma: Obnova Hrvatskog doma

Ugovor o suradnji HNV-a i HKPD-a Matija Gubec potpisali su Jasna Vojnić i predsjednik Gupca Zdenko Lanc. Vojnić je pohvalila Rumljane na njihovoj dobroj organiziranosti i ustrajnom i kontinuiranom radu. 
»Vi ćete biti ti koji će reći konačnu odluku. Vi ste ta snaga koja će pokrenuti mlin i vjerujem da će biti motivacije«, poručila je Vojnić i dodala da će u Rumi biti obnovljen dio prostorija Hrvatskog doma i dvorište. 
»Sigurna sam da će svaka od ovih matica privući ne samo članove naše zajednice već ćemo se otvoriti i prema drugima, da se ne zatvaramo već da budemo na ponos«, kazala je Vojnić i dodala da je Hrvatska Hrvatima u Srbiji dala potporu, kapital i sada se zahvalnost mora uzvratiti i pokazati da kao zajednica Hrvati u Srbiji nisu dostigli svoj maksimum već je ovo sve samo jedan veliki početak.
»Nas je ovo zateklo, kao grom iz vedrog neba. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić najavila je svoj dolazak prije mjesec i pol dana. Iznijela nam je tada plan da će HNV tražiti sredstva od Vlade Hrvatske za ‘male matice’ i da će jedna od tih matica biti u Rumi. Nama iz Matije Gupca zadovoljstvo je što nas je HNV prepoznao kao jednu od prvih udruga u kojoj je potrebno nešto uraditi. Posljednjih godina bili smo dosta aktivni, bili smo vidljiviji i vjerojatno smo zato i izabrani«, kazao je Zdenko Lanc i dodao da je na članovima udruge da dobro osmisle projekt koji bi mogao privući i nove članove, koji ne bi bio dodatni teret. 
»Mislim na mlade, na jedan centar okupljanja. Ako imate mjesto s više događanja, došlo bi i više djece i mladih. Samo da osmislimo dobar projekt«, kazao je Lanc.

Opovo: Prostor za župljane i udrugu

U Opovu ugovor o suradnji potpisan je s predsjednikom Crkvenog odbora crkve sv. Elizabete Ugarske Željkom Horvatom. Kako je nakon potpisivanja ugovora rekla Vojnić župa u Opovu dio je projekta »Sagradi mlin gdje je voda« koji financira Vlada Hrvatske. Za ovu godinu odobreno je 1,2 milijuna eura.
»Izabrali smo mjesta gdje ima ljudi, mjesta gdje se ljudi okupljaju i gdje ima potencijala. To smo danas u Opovu i doživjeli, jer se večeras u mjestu gdje ima oko 300 Hrvata okupio jednak broj pripadnika naše zajednice kao što je to bio slučaj kada smo ugovore potpisivali u Somboru ili Rumi. Hrvati u Opovu organizirani su pri župi i za početak plan je da se obnove prostorije župe, ali sigurna sam da će biti još dobrih ideja«, kazala je Vojnić.
Predsjednik Crkvenog odbora Željko Horvat kazao je kako im je cilj da u Opovu aktivna bude ne samo župa već i Udruga banatskih Hrvata, te bolja povezanost s Hrvatskim nacionalnim vijećem.
»Male matice« bit će izgrađene u Monoštoru, Somboru, Sonti, Rumi, Šidu, Opovu, a projektom je obuhvaćena i rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Treći je to kapitalni projekt koji je Vlada Hrvatske odobrila za Hrvate u Srbiji. Ove godine odobreno je 1,2 milijuna eura, a planirano je da se ovaj projekt financijski podrži i u naredne dvije godine. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika