Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Virovitičko kazalište gostovalo u Novom Sadu

NOVI SAD – Kazalište Virovitica gostovalo je 24. travnja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu s predstavom Alabama. Predstavu po tekstu Davora Špišića, koja se bavi temom nasilja među mladima, režirao je Dario Harjaček. U njoj se žanrovski prepliću crna komedija s elementima sociološko-psihološke studije. Osim u Hrvatskoj, Alabama je izvođena i širom regije i pobrala je brojne pozitivne kritike i reakcije publike. 

Biskup Fazekaš posjetio ZKVH

SUBOTICA – Subotički biskup mons. Franjo Fazekaš posjetio je 24. travnja Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata skupa s tajnikom vlč. Draženom Skenderovićem te čestitao ravnateljici Katarini Čeliković i djelatnicima 15. obljetnicu rada Zavoda. Nakon kratkog predstavljanja suradnika u Zavodu, djelatnosti i ostvarenih rezultata, uslijedio je srdačni razgovor u kom su se sugovornici dotaknuli brojnih tema u području kulture, znanosti kao i vjerskog života te moguće suradnje Zavoda i Subotičke biskupije u predstojećem razdoblju. Bilo je riječi i o sakralnoj baštini koja se nalazi u biskupijskim župama i crkvama kao i o načinima njezina budućeg očuvanja i prezentiranja.

Leksikon na Kliofestu

ZAGREB – Na XI. Festivalu hrvatske povijesti Kliofest, koji će biti održan od 7. do 10. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će predstavljen i 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Predstavljanje organizira Hrvatska matica iseljenika, a pozdravnu riječ uputit će Mijo Marić, ravnatelj HMI. Svezak će predstaviti dr. sc. Mario Bara, dr. sc. Robert Skenderović i dr. sc. Slaven Bačić. Promocija je zakazana za srijedu, 8. svibnja, s početkom u 15 sati.

ZKVH u Noći muzeja 

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata će u subotu, 18. svibnja, sudjelovati u popularnoj manifestaciji Noć muzeja 2024. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu pod naslovom Hrvatsko narodno kazalište u Subotici (1945. – 1951. – 1980.) na kojoj će biti prikazani dokumenti, publikacije, fotografije i plakati iz arhive Zavoda te iz osobne zbirke kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića.
Autor izložbe je Branimir Kopilović, stručni suradnik u Zavodu, a izložbu će u 19 sati otvoriti prof. Nevena Baštovanović, suradnica na izložbi i autorica elaborata pod nazivom (Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici.
Prostorije Zavoda će biti otvorene od 18 do 23 sata. Posjetitelji će ovom prigodom moći kupiti publikacije tiskane u nakladi Zavoda.

Predstavljanje knjige o Hrvatskom groblju u Boki

BOKA – Knjiga autorice Lidije Žunac Tragovi trajanja: Hrvatsko groblje u Boki bit će predstavljena u nedjelju, 19. svibnja, u Boki. Program počinje blagoslovom groblja i molitvom za pokojnike na Hrvatskom groblju u Boki u 17 sati, a predstavljanje knjige će biti u 18 sati u Velikoj dvorani naftaške menze. Program prati izložba fotografija Prizori prošlosti – Hrvati u Boki. Izdavači knjige su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica i Gradska biblioteka Pančevo, koji su ujedno i organizatori ovog događaja u suradnji s Kulturnim centrom u Sečnju. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Vladimir Čavrak i dr. sc. Bojana Miljković Katić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika