Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krizma u Subotičkoj biskupiji

»Primi pečat dara Duha Svetoga«, riječi su koje će u narednom periodu biti često izgovorene, a izgovorit će ih biskup ili njegovi delegati na brojnim krizmanjima koja predstoje.
Pečat dara Duha Svetoga označuje da krštenik pripada Kristu, dok je riječ »krizma« naziv za sveto ulje, koje biskup blagoslivlja na Veliki četvrtak. Tim svetim mirisnim uljem mažu se krizmanici, pa je zbog toga i sam sakrament nazvan krizma, prenosi sajt Subotičke biskupije.
Sveta krizma je valjano podijeljena i primljena onda kada se poštuju propisi Crkve. To jest, kada se pravilno upotrijebe materija i forma sakramenta. Materija (tvar) kod podjeljivanja sakramenta krizme jest sveto ulje (chrisma). Na bit i valjanost sakramenta spada polaganje ruku djelitelja na glavu krizmanika i mazanje svetim uljem (krizmom) po čelu krizmanika, i to palcem u znaku križa.
Bitan uvjet za valjanost sakramenta svete krizme jest forma sakramenta. A forma – to su zapravo strogo propisane riječi koje djelitelj krizme izgovara točno onako kako one glase, dok polaže ruke na glavu krizmanika i maže ga svetim uljem. Te riječi glase: »Primi pečat dara Duha Svetoga«.
Treba znati da je redoviti djelitelj sakramenta svete krizme ordinarij ili biskup u svojoj biskupiji, a biskup može imenovati svoje delegate koji također mogu biti izvanredni djelitelji krizme.
Kako je najavljeno, biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas ove će godine sakrament potvrde podijeliti u tri dekanata: Novosadskom, Bečejskom i Bačkom dekanatu i to u sljedećim mjestima: u Adi, Temerinu, Bečeju, Bođanima, Vajskoj, Poljanici, Loku, Titelu, Molu, u Subotici, Somboru, Budisavi, Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu, Futogu, Plavni, Baču i Selenči.
U svim ostalim župama sakrament potvrde krštenicima će podijeliti delegati koje je biskup imenovao.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika