Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatske manjinske stranke na izborima u Subotici i Somboru

Na lokalnim izborima koje je predsjednica Skupštine Ana Brnabić raspisala za 2. lipnja u 66 gradova i općina Srbije u kojima oni nisu održani 17. prosinca 2023. godine sudjelovat će i hrvatske nacionalno-manjinske stranke – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Demokratska zajednica Hrvata.
Premda su neposredno prije raspisivanja izbora dvije stranke preko priopćenja razmijenile poruke kako su spremne za zajednički izlazak na lokalne izbore, na koncu DSHV izlazi u koaliciji sa Strankom pravde i pomirenja u Subotici, a lista nosi naziv Za pravednu Suboticu!, a DZH u koaliciji Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković s drugim oporbenim strankama. U Somboru DSHV nastupa samostalno, a lista je nosi naziv Za pravedni Sombor!

DSHV u savezu sa Strankom pravde i pomirenja
 
U DSHV-u se na temelju odluke Predsjedništva stranke, razgovora koje su vodili unutar mjesnih organizacija i podružnica, kao i pregovora koje su imali s mogućim partnerima, na koncu iskristalizirala odluka da u Subotici izlaze s bošnjačkom manjinskom strankom Strankom pravde i pomirenja, a u Somboru samostalno.
»Na naš poziv na zajednički izlazak na izbore druga hrvatska stranka se apsolutno oglušila i tako nanovo posvjedočila da joj nije stalo do izgradnje temeljnijih suradničkih odnosa. Za veći dio drugih političkih takmaca, iz poznatih razloga rizika i šteta koje donosi otvorenija suradnja sa strankom jasnog hrvatskog identiteta, nismo uspjeli ostvariti dogovore o zajedničkom izlasku na izbore, što nas je onda opredijelilo da na izbore izađemo u onim jedinicama lokalne samouprave gdje Hrvata ima u značajnijem broju – to su gradovi Sombor i Subotica. Dok u Subotici idemo u savezu sa starim partnerom – Strankom pravde i pomirenja, dotle ćemo u Somboru prvi puta u povijesti izaći samostalno. Naravno, DSHV je okosnica kako svih predizbornih aktivnosti tako i kada govorimo o kandidatima na izbornim listama, na kojima su zastupljeni i predstavnici hrvatskih kulturnih udruga te brojnih pojedinaca, koji se prepoznaju po svojim ostvarenjima u različitim područjima djelovanja – od poljodjelstva preko kulture pa do sporta. Drugim riječima, zadržali smo koncept inkluzivne kadrovske platforme naših izbornih lista, koje su maksimalno otvorene i široko zahvataju, osim članova DSHV-a, sve konstruktivne snage unutar hrvatske zajednice, koje, naravno, ne zaziru od sudjelovanja u političkoj artikulaciji naših interesa. Pri tomu smo posebni akcent stavili na mlade članove naše zajednice. U onim lokalnim samoupravama gdje ne izlazimo na izbore, mjesne organizacije će zauzeti stajalište o tome koju izbornu listu će podržati, s time da je naša preporuka da to budu oni savezi ili stranke s kojima ostvarujemo ili smo imali uspješnu suradnju«, rekao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
U pogledu programa, prioriteta i ciljeva s kojima izlaze pred birače Žigmanov je rekao da »u temelju izborne platforme leži nepokolebljiva posvećenost napretku i dobrobiti hrvatske zajednice, koja počiva na dubokom razumijevanju potreba i izazova s kojima se suočavaju Hrvati u Vojvodini«. 
»Naša je misija graditi društvo koje vrednuje raznolikost, promiče pravednost i osigurava prosperitet za sve svoje članove, posebice za pripadnike hrvatske zajednice. Kroz našu dugogodišnju posvećenost i rad stekli smo jasnu viziju puta koji vodi k ostvarenju ovih ciljeva, uz čvrstu vjeru u načela demokracije, jednakosti i solidarnosti, a sudjelovanjem na izborima DSHV želi osigurati da se glas hrvatske zajednice jasno čuje i da se naše potrebe i prava učinkovito zastupaju«, objašnjava on. 
Platforma DSHV-a za lokalne izbore 2024. temelji se na deset točaka.
»One obuhvaćaju spektar važnih pitanja na koja možemo dati rješenja – od obrazovanja, kulture i gospodarstva, do komunalne i ine infrastrukture, zdravstva i socijalne zaštite i drugih usluga. Svaka od ovih točaka razrađena je s ciljem adresiranja specifičnih potreba hrvatske zajednice, ali i doprinosi općem napretku svake lokalne zajednice. Učvršćivanje pravne i institucionalne podrške za zaštitu prava pripadnika hrvatske zajednice i aktivno sudjelovanje u političkom životu, uz stalno inzistiranje na razmjernoj zastupljenosti Hrvata u tijelima u ustanovama javne uprave, imperativ je i mjera očuvanja naših temeljnih prava i sloboda. Osnutak Hrvatskog školskog centra sa sjedištem u Subotici, pak, i dalje je prioritet u području obrazovanja, kao i dostupnost usluga jaslica i vrtića napose u seoskim naseljima Obogaćivanje sadržaja kulturnih institucija koji se izravno odnose na hrvatske sastavnice, uz zapošljavanje novog kvalificiranog kadra, i dalje će biti naši politički zahtjevi u području kulture, a osnutak Drame na hrvatskom pri subotičkom Narodnom kazalištu na prvom nam je mjestu skupa s trajnim rješavanjem pitanja prostora za rad Hrvatskog kulturnog centra  Bunjevačko kolo. Prioritet DSHV-a je ulaganje u komunalnu i inu infrastrukturu koja poboljšava kvalitetu života, uključujući obnovu i gradnju novih cesta, asfaltiranje putova i ulica, jednake uvjete rada škola, zdravstvenih ustanova i dostupnost i kvaliteta komunalnih usluga, pri čemu ćemo posebnu pažnju posvećivati ruralnim područjima i malim zajednicama, s ciljem njihove bolje integracije i pristupa uslugama. Konkretno, DSHV će se nastaviti zalagati da plin bude dostupan u svakom naselju, da svi imaju pristup kanalizacijskoj mreži i da napokon jedina tri mjesta na teritoriju Grada Subotice – Donji i Gornji Tavankut te Mirgeš, dobiju javni vodovod«, rekao je Žigmanov.
Osim toga, ova stranka će se zalagati za osnutak međudržavnog savjeta za infrastrukturne projekte Srbije i Hrvatske, koji će zajedno raditi na određivanju velikih prioritetnih infrastrukturnih projekata na pograničnom području dvije zemlje (Srijem, Fruška gora, Bačka, gornje Podunavlje) koji će biti financirani iz fondova Europske unije, a posvećuju veću pažnju i poljoprivredi.
»Poljoprivreda je kralježnica mnogih hrvatskih zajednica u Vojvodini. DSHV zagovara programe podrške koji uključuju povećanje subvencija, napose za mlade, zatim razvijanje programa edukacije i pristup modernim tehnologijama, s ciljem povećanja produktivnosti i konkurentnosti naših poljoprivrednika na tržištu. DSHV će predlagati mjere za olakšavanje poslovnog okruženja, pristup financijskim sredstvima i obuci za poduzetnike, s ciljem oživljavanja lokalne ekonomije i smanjenja odlaska mladih. Promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša kroz edukaciju, projekte obnovljivih izvora energije i reciklaže, te očuvanje prirodnih staništa i zaštićenih područja koje je osnova lokalne ekonomije, što je vitalno za očuvanje našeg prirodnog bogatstva za buduće generacije. Osiguravanje dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga, posebno u ruralnim i manje razvijenim područjima, prioritet je koji zahtijeva ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu – svaki Dom zdravlja mora imati zubara, pedijatra i ginekologa«, rekao je Žigmanov.

DZH u koaliciji oporbenih stranaka

U Subotici je 30. travnja formirana koalicija oporbenih stranaka pod nazivom Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković, koja će imati svoju listu za lokalne izbore. Koaliciju čine gradski odbori Demokratske stranke, Narodnog pokreta Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Zeleno-levog fronta i Demokratske zajednice Hrvata. 
»Potpisali smo koalicijski sporazum kojim se svaka strana obvezuje da će kroz uzajamnu suradnju ponuditi građanima Subotice alternativu i biti glas i zastupnik svojih susjeda. Subotičani, naši susjedi, žele sudjelovati u procesima odlučivanja u našem gradu, žele grad po svojoj mjeri i spram svojih potreba i imaju pravo da se čuje njihov glas«, naveli su priopćenju.
Ovo ujedinjenje oporbe, smatraju, predstavlja ključni korak k ostvarivanju pozitivnih promjena za Suboticu, a to je »pravedna, efikasna i svojim građanima posvećena gradska uprava i administracija«. 
Nositeljica ove koalicijske liste i kandidatkinja za gradonačelnicu Nela Tonković izjavila je da je jedan od prvih ciljeva programa ove koalicije da građani razumiju »da smo svi susjedi i da će u potpunosti zastupati interes građana, aktivno ih slušati i surađivati s njima kako bi Subotica postala bolja za život«.
»Budući da smo susjedi, naša je dužnost boriti se za to da grad postane daleko bolji, da grad ne tolerira ni nultu stopu korupcije i da se uvijek možete osloniti na vaše predstavnike koji će jasno razumjeti ono što su vaše potrebe«, rekla je Tonković novinarima simbolično na Trgu slobode, ispred Gradske kuće.
Prema njenim riječima, profesionalizacijom upravljanja nad javnim resursima, nad javnim poduzećima i javnim ustanovama Subotica će postati istinski dobro mjesto za život svih njenih građana.
»Nas okružuju ne samo građevine nego i javni prostori koji su naši nekadašnji sugrađani prije više od sto godina ostavili nama kao zalog našeg boljeg života. Oni su nam poručili da u nas vjeruju – mi sada poručujemo sugrađanima da vjerujemo u njih i da načela koja sam iznijela nisu nikakvi kratkotrajni programski ciljevi – ovo su naša vrijednosna opredjeljenja. To znači da ćemo ih bez kompromisa zastupati, kako danas tako sutra, kao i onog trenutka kada svih ovih dvadeset ljudi budu zastupnici građana u Skupštini grada Subotice«, poručila je Tonković.
Ona je istakla da su članovi koalicije u proteklim danima intenzivno razgovarali s građanima o ključnim porukama njihovog programa koji će u idućim danima predstaviti i javnosti.
»Naš doprinos gradu bit će slušanje građana i aktivan odnos s njima, da zajedno izgradimo bolji grad«, zaključila je Tonković.
U Subotici je listu Aleksandar Vučić – Subotica sutra prvi predao Gradski odbor Srpske napredne stranke u Subotici. 
Nositelj liste, dosadašnji gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obećao je u ime ove liste da će »zajednički raditi još jače na razvoju i napretku našeg grada, jer smo to dokazali i u prethodnom razdoblju. Imamo velike planove, a Subotica kao grad je izuzetno bitan za Srbiju«.
Listu pod nazivom Savez vojvođanskih Mađara – dr. Bálint Pásztor predao je i Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara.
Nositelj liste, dosadašnji predsjednik Skupštine grada Subotice Bálint Pásztor rekao je da očekuje dobar rezultat i podršku svih onih koji blagonaklono gledaju na to što je ova stranka radila u prethodne četiri godine.
»Naši ciljevi su očuvanje gradske jezgre i duha Subotice, razvoj Palića i vraćanje Palića ne samo na turističku mapu Srbije nego i naše regije, i ravnomjerni razvoj svih gradskih i prigradskih mjesnih zajednica«, kazao je Pásztor.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika