Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počela je izborna utrka!

Prvog svibnja, umjesto nekadašnje »prvomajske parade« u Beogradu, tko nije odlazio na »prvomajski uranak« recimo u šumu ili u neku vikendicu mogao je gledati suvremenu »comedia della′arte« u velikoj sali republičke Skupštine. Nemam namjeru dugo objašnjavati pojam »comedia della′arte«, ali ukratko to je kazališni oblik nastao u vrijeme renesanse, kada profesionalni glumci improviziraju na kazališnim daskama. U ovakvim predstavama ima i stalnih likova, poput Arlekina, Pulcinele, Pedrolina itd., uglavnom muških. Oni, ovisno o situaciji, improviziraju na sceni, a osnovni cilj je da se puk zabavlja. U našoj suvremenoj, obnovljenoj varijanti ovog oblika scenske umjetnosti također ima stalnih sudionika koji se zovu: predsjednik(ca) parlamenta, vođe oporbe, predsjednici oporbenih frakcija kao i predsjednici vladajućih frakcija, naravno i zastupnici određenih stranaka. Jedna od glavnih uloga pripada »mandataru« buduće republičke Vlade, a kandidati za ministarska mjesta u ovom igrokazu bili su nijemi statisti koji su se oglasili tek na koncu kada su glasno polagali prisegu. Važno mjesto u skromnoj scenografiji, pored govornice i presjedničkog stola, je kolektivna klupa u kojoj sjede ministarski kandidati. U ovom slučaju bilo ih je puno, pa su neki morali sjediti na stolcima koje su neki oporbeni sudionici komedije, tzv. oporbeni glumci, nazivali hoklicama (prim. a.: mora da je scenograf predstave pogriješio prilikom projektiranja i izrade scene.) Skoro zaboravih reći naslov predstave: »Izbor nove Vlade Republike Srbije«. Dramska tema je bila klasična: borba između dobrog i zla, između tame i svjetlosti, poštenih i kradljivaca. Struktura je također bila klasična: predigra-prelud u trajanju od tri sata koju je izvodio Mandatar. Zatim je slijedilo nekoliko činova koji su trajali duboko u noć, tako da je predstava prekinuta i nastavljena sutradan, kada smo prisustvovali dugim monolozima koje su izvodili akteri iz vokalne grupe »Oporba«; koji su u zboru repovali pjesmu«: »Ukrali ste nam izbore, bit ćete kažnjeni«. Na koncu je slijedilo finale zvano glasovanje s rezutatom 152 od 250 poslanika (malo više od potrebne većine). Dio oporbenih aktera je napustio salu, a odabrani su izvršili ritualne radnje: zajedničku prisegu i pojedinačno potpisivanje.

Zašto je prekinut direktni TV prijenos?

Prvog svibnja u »prijestolnici, bez prijestola« odigravala se još jedna javna predstva s nazivom »Polaganje kamena temeljca« za grandiozni objekt koji nosi radni naslov »nacionalni stadion« (»poslije će ljudi odabrati ime, jer oni su najkompetentniji«, citat predsjednika Republike). Mjesto predstave je predgrađe Surčin, a glavni akteri su predsjednik republike sa suradnicima, još neizabranim ministrima, bivši nogometaši i drugi gosti. Scena prva: akteri sjede na krovu otvorenog autobusa i približavaju se polako mjestu događaja (košava puše). Scena druga: autobus se zaustavlja i stoji u jednom mjestu. Kamera izravnog TV prijenosa pokazuje okolinu, ravni teren na kojem su postavljena dva-tri stroja za nabijanje armirano-betonskih šipova, zvanih »makare«, zapravo gradilište budućeg »Ekspoa 2027« (dio projekta »Skok u budućnost«), jer su i to gradilište akteri obilazili. Scena treća: direktni prijenos se prekida i iz studija se prenose vijesti. Nakon cca. pola sata slijedi scena br. 4.: akteri su sišli s autobusa i stoje ukrug oko jednog mjesta. Predsjednik u ruci drži jedan predmet loptastog oblika zvani kamen temeljac. Slijedi prigodni govor, zatim se loptasti predmet zakopava u pijesak. Pitanje: zašto je prekinut izravni TV prijenos? Objašnjenje na oporbenim TV postajama: cijeli Novi Beograd je izgrađen na terenu nekadašnje močvare, koji je nasipan pijeskom iz Dunava i Save. Tako se to čini i na ovom velikom gradilištu i autobus se naprosto zaglavio.

Što nas čeka u Subotici?

Po mom mišljenju »comedia della′arte« u Skupštini i polaganje kamena temeljca zasad bezimenog nacionalnog stadiona je dio predizborne kampanje, prije svega za izuzetno važne izbore za Skupštinu grada Beograda. Vladajuće stranke su spremne zubima i noktima zadržati vladajuću poziciju u gradu. Jer tu ogromnu količinu novca predviđenih za ulaganje u buduću izgradnju ne žele prepustiti oporbi – »Malo morgen«, rekao bi nekadašnji predsjednik Srbije. Naš gradonačelnik u tehničkom mandatu na netu je najavio skorašnje otvaranje subotičkog Kazališta, jer je ono skoro završeno, samo se čeka predsjednik da se vrati iz Amerike i da to On učini. Koliko se meni čini, On ima daleko važnijih problema od našeg kazališta. Zasad su samo lokalni izbori izvjesni, no arapska poslovica veli »nitko ne zna što donosi sutrašnji dan«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika