Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Važno je usuditi se početi

Slavica Rudić iz Šida je nekoliko godina radila u ugostiteljstvu, a zatim je počela raditi catering od kuće i dekoriranje jela za razne vrste proslava. Nije htjela stati na tome, htjela je nešto novo i više. Došla je na ideju da u svom gradu otvori palačinkarnicu koja će se bitno razlikovati od ostalih i u kojoj će se posjetitelji osjećati ugodno kao kod kuće. Uspjela je realizirati svoju ideju i otvoriti poslovni objekt kakav je željela. Osim ugodne atmosfere, posjetitelji imaju priliku kušati i slani i slatki program palačinki i vafla, s raznim okusima koje sama osmišljava i priprema.

Od ideje do realizacije

Slavica je dugo razmišljala što je to čega u Šidu nema što bi moglo privući goste i biti profitabilan posao. Htjela je da to bude nešto novo, inovativno, gdje mogu doći mladi i obitelji s  djecom.
»Kako sam i sama roditelj male djece, jedne sam nedjelje sjedila s mužem i pitala gdje bismo mogli otići s djecom da se malo opustimo i da djeca uživaju. U Šidu ima puno kafića i restorana, ali nema mjesta za obitelji s djecom. Tada sam mu predložila da otvorimo palačinkarnicu, ali da to ne bude šalter palačinkarnica nego obiteljsko, slatkasto mjesto gdje bi dolazili i mladi. Podržao me u mojoj ideji i ubrzo smo našli odgovarajući poslovni prostor u centru grada i krenuli«, kaže Slavica.
Uz pomoć vlastitih sredstava započeli su s uređenjem interijera i kupnjom osnovnog alata za rad. Radovi su trajali tri mjeseca. Svoj plan nisu htjeli otkriti nikome. Željeli su da to bude iznenađenje.
»Muž je po profesiji stolar i glazbenik. Šank, kao i ostale stolarske radove radio je sam. Sama sam dizajnirala interijer, dekoracije u objektu. Sve sam radila s puno ljubavi i željela sam da se ambijent bitno razlikuje od ostalih i da to bude ugodno mjesto za boravak. Kada je došlo vrijeme za zapošljavanje osoblja, tražila sam da budu pozitivni, srdačni i ugodni ljudi i da je kolegijalnost na velikoj razini. Budući da sam i sama radila u ugostiteljstvu, znam koliko za gosta znači biti ugošćen i osjećati se ugodno. Mislim da je to veoma važno, jer ovdje dolaze obitelji s djecom i želim da se svi ugodno osjećaju i da imaju želju vratiti se ponovo. To je definitivno moj princip poslovanja«, ističe Slavica i dodaje da su sada osim nje zaposlene još tri djevojke.
Palačinkarnicu su svečano otvorili 9. veljače. Nakon otvorenja mnogi su došli vidjeti i isprobati što to nudi novo, jedinstveno mjesto u gradu, a prvi dojmovi su bili vrlo pozitivni.
»Gužva je bila svakoga dana, radili smo samo drugu smjenu, ali kako bismo cijeloga dana bili na raspolaganju gostima morali smo uvesti i prvu smjenu. Očekujem da će za nadolazećeg lijepog vremena biti još više gostiju. Već smo nabavili namještaj za ljetnu baštu, čime smo povećali broj mjesta. Ostalo je samo ukrasiti je kako bismo uljepšali mjesto boravka«, navodi naša sugovornica.

Pohvala je kao vjetar u leđa

Cafe palačinkarnica Rocher nudi palačinke s okusima ferrero, pistachie, jaffa, raffaelo, kinder bueno, jagodino, snickers, milka, s raznim voćnim dodacima. Osim toga, tu je i slatki i slani waffle program te slane i američke palačinke, a uskoro će u ponudi biti i sladoled. 
»Neke nadjeve pripremam sama. Trudim se da uvijek bude nešto novo i lijepo dekorirano, i ukusno i lijepo za pogledati. Kada čujem pozitivne komentare, to mi samo daje dodatni vjetar u leđa i utječe da se još više posvetim ovom poslu. Gostiju je sve više. Drago mi je kada dođu posjetitelji koji su imali priliku posjetiti slične objekte u većim gradovima i lijepo je kad dobijemo pohvale što smo po ugledu na prestižne lokale uspjeli tako nešto otvoriti i u Šidu. To mi puno znači«, kaže Slavica.
Budući da su uložili vlastita sredstva i da nisu koristili državne poticaje u planu joj je aplicirati za određena sredstva, jer, kako kaže, nije očekivala da će sve biti toliko skupo. Ali vjeruje da će uspjeti u svom poslovanju i plan joj je sudjelovati na natječaju za mlade poduzetnice te na natječajima na državnoj i lokalnoj razini. Većinu životnih odluka donijela je preko noći. Neke su se pokazale dobrima, a neke ne, a smatra da u ovoj poslovnoj odluci nije pogriješila.
»Kao djevojka još sam se pronalazila. Međutim, dok sam bila na porodiljnom dopustu puno sam vremena provodila sama i radila na sebi. Divim se mladim ljudima koji se rano pronađu u nekom poslu i istraju u tome i već s 25 godina znaju čime će se baviti u životu. Ja nisam znala u toj dobi i tek sada sam shvatila što želim. Ovo je posao koji zaista volim i mislim da ne bih mogla raditi nešto što ne volim. Zahvalna sam suprugu na podršci. Dođe trenutak kada pokleknem ali kada on kaže da će biti sve u redu, meni bude puno lakše i idem dalje«, ističe naša sugovornica i dodaje da se neće zaustaviti na ovome i da ima u planu proširiti poslovanje.
»Stalno istražujem nešto novo i spremna sam učiti nove stvari. Vjerujem da će se vremenom izroditi još neka nova poslovna ideja kako bih mogla unaprijediti svoj posao. Svjesna sam da ne mogu sve odmah i sad, ali vjerujem da će se izroditi još neka nova ideja koju ću sa zadovoljstvom realizirati. Razmišljala sam o ponudi zdravih tortica bez šećera i glutena i o još nekoj ponudi zdravih proizvoda. Za sada je to samo ideja, ali vjerujem da ću i to ostvariti. Tek sam tri mjeseca u ovom poslu, ali sam zadovoljna. Ne mogu govoriti o tome kako preživjeti u ovom poslu, jer je još rano. Radit ću na tome, jer smatram da treba pomjerati svoje granice, izaći iz zone komfora, probati nešto novo i vjerovati u sebe«, kaže na kraju razgovora gospodarstvenica iz Šida.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika