Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dedin

Dedin spada u rijetka prezimena. Možda je istog etimološkog podrijetla kao i prezime Dedinski, koje su nosili pripadnici plemenite obitelji podrijetlom iz županije Orave u Slovačkoj (Árva). Svakako najpoznatiji nositelj prezimena Dedin je bio Grgo Dedin (1892. – 1963.), krojač, trgovac i jedan od prvih organizatora Hrvatske seljačke stranke u Subotici. On je potpuno pao u zaborav. Samo poneki novinski napis i kratka vijest bacaju svjetlost na ovu osobu, koja je igrala ključnu ulogu prvih dana postojanja organizacija HSS-a među bačkim Hrvatima. Njegovo podrijetlo se može pratiti unazad do sredine 18. stoljeća: Nikola i Eva Nečić (vj. 14. XI. 1757.); Matija (r. 31. I. 1778.) i Marija Žuić (vj. 20. IV. 1817.); Antun i Jovana Miljački (23. XI. 1842.); Josip (r. 19. VII. 1855.) i Marija Rudić (vj. 23. XI. 1881.). Grgo Dedin je rođen u Subotici 8. V. 1892. Dana 17. II. 1917. vjenčao je Koletu Omerović. Umro je 2. X. 1963. godine.

Osnutak HRSS-a u Subotici

Prva organizacija Hrvatske republikanske seljačke stranke u Subotici nastala je još koncem 1923. Kotarska organizacija Subotica postojala je već u studenome. Slobodni dom piše 28. XI. 1923. o osnivanju novih organizacija u subotičkoj okolici. Predsjednik subotičke organizacije je bio Tomo Matković, po zanimanju obrtnik. U subotičku organizaciju HRSS-a stupili su pored zemljoradnika i obrtnika i intelektualci, student prava Željko Vidaković i profesor Matija Evetović. Već 6. IV. 1924. Bunjevačko-šokačka stranka je održala sa zastupnicima HRSS-a sastanak na kojem se raspravljalo »hoće li se priključiti Bunjevačko-šokačka stranka Radiću ili ne«. Radikalski list Borba od 11. IV. 1924. piše: »Nakon dulje debate je rešeno, da se (BŠS) stranka ima likvidirati i u buduće raditi kao Hrvatska Republikanska Seljačka Stranka«. Međutim, BŠS je nastavila postojati i nakon sastanka od 11. IV. 1924. godine.

Obznana 1925.

Dana 3. I. 1925., nakon što je vlada Kraljevine SHS primijenila Zakon o zaštiti države na HRSS i uhitila Stjepana Radića, u Subotici je uhićeno nekoliko članova HRSS-a, među kojima Tomo Matković, Ivan Tolj i Grgo Dedin. Nekoliko dana po uhićenju Okružni sud u Subotici je pustio sve uhićene, osim glavnih okrivljenih: Tome Matkovića, Grge Dedina i Ivana Tolja. Dom (glavno glasilo Hrvatske seljačke stranke) od 13. V. 1925. piše da su Matković, Tolj i Dedin sve do 25. I. sjedili u zatvoru. Neven od 16. IV. 1925. piše da su Grgo Dedin i Ivan Tolj pretrpjeli policijsku torturu. Tolj je tučen na hodniku, a Dedin u detektivskoj sobi. Dana 5. V. 1925. protiv osumnjičenih je podignuta optužnica. Optuženi su da su 1924. u Subotici osnovali organizaciju HRSS-a, da su agitirali za ovu stranku u vrijeme kada je ona ušla u III. Internacionalu u Moskvi, da su rasturali partijske letke, brošure, spise, kalendare i knjige, da su ustupali stan za razgovore i skupove visokim partijskim funkcionerima i narodnim zastupnicima i da su krivotvorili potpise podrške kandidatskoj listi HRSS-a. 

Poslije 1925. godine

U međuvremenu, Stjepan Radić se nagodio s vlastima. Hrvatska republikanska seljačka stranka je preimenovana u Hrvatsku seljačku stranku i tako legalizirana. Već koncem kolovoza 1925. u Suboticu je stigao tajnik HSS-a Rude Bačinić i razgovarao s Mirkom Ivkovićem Ivandekićem, bivšim velikim županom i gradonačelnikom Subotice (1924.) o priključenju Bunjevačko-šokačke stranke HSS-u. Do priključenja je došlo tek 1926. Grgo Dedin je ostao u HSS-u do zabrane političkih partija 1929. Međutim, vratio se politici i društvenom životu poslije promjena 1935. Državni tužitelj pri Okružnom sudu je 1937. podnio tužbu protiv Grge Dedina, Mate Rudića i Blaška Vukovića što su povodom rođendana Vladka Mačeka 18. i 20. VII. 1937. na svojim domovima u Subotici istakli hrvatsku zastavu. Poslije godinu dana oslobođeni su svake krivice. Početkom 1941. Grgo Dedin je bio predsjednik mjesne organizacije HSS-a u II. Krugu. U Subotičkim novinama od 31. I. 1941. je izašlo Dedinovo pismo, gdje piše: »Ja, kao osnivač i organizator HSS u Subotici, te gosp. Ivan Krmpotić, Dr. Perc i Doljanin Stipo, donijelo smo Djidu Vukovića iz Pučke stranke u HSS«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika