Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Velika prednost modrih

Sve do 75. minute najvažnijeg susreta ovoga prvenstva 1. HNL domaća Rijeka je, golom Marka Pjace iz penala, imala vodstvo od 1:0 koje ju je vraćalo na prvo mjesto ligaške tablice i ostavljalo joj šampionsku sudbinu u vlastitim rukama. A onda se ukazao Bruno Petković, kapetan i vođa Dinama, postigao fantastičan pogodak iz slobodnjaka i dokazao zbog čega je najbolji igrač elitnog hrvatskog nogometnoga razreda. Nepunih petnaest minuta kasnije Arber Hoxha je postigao svoj najvažniji pogodak za Dinamo, postavio konačnih 2:1 za modre i opravdao svaki euro uložen u njegov zimski transfer iz Slavena. Tako sada Dinamo, nakon pobjednički apsolvirane Rujevice, ima golema četiri boda prednosti nad Rijekom, a do kraja su samo tri preostala prvenstvena kola...

Faktor Petković

Ukoliko se u posljednja tri kola ne dogode neke zbilja »rezultatski nemoguće stvari« i Dinamo ne prokocka ogromnu bodovnu prednost, momčad s Maksimira pohranit će još jedan šampionski pokal u svoje već poprilično nakrcane klupske vitrine. U najgoroj sezoni (kako su to brojni mediji sve vrijeme naglašavali), zagrebački modri su (vjerojatni) prvaci, igrat će protiv Rijeke finale hrvatskog nogometnoga kupa i stigli su osmine finala Konferencijske lige (izbacili Betis u 1/16 finala). I kako je to sve moguće? Odgovor je: Bruno Petković. Kapetan i reprezentativac Hrvatske. Da, to je onaj isti nogometaš koji je zabio Brazil izjednačujući pogodak i šokirao ih izravno »u mali mozak«, kada su već slavili prolaz u sljedeću rundu SP-a u Kataru. Isti onaj koji je zabio pobjednički pogodak protiv Betisa u Zagrebu. I konačno, to je vođa ovoga Dinama u čiji je budući šampionski trofej ugradio svojih 11 pogodaka i 5 asistencija. Činjenica kako je početkom prvenstva 2023./24. odbio nekoliko sjajnih inozemnih ponuda i odlučio ostati u svom Dinamu prevagnula je na tasu koji je u nedjelju navečer nepovratno otišao na stranu njegove momčadi. Godinama osporavani nogometaš u čijem CV-u su brojni kontardiktorni nastupi za nekoliko talijanskih prvoligaških i niželigaških klubova, sve je to ove sezone i dijelom prošle (reprezentativni i međunoradni nastupi za Dinamo) u potpunosti anulirao i zauvijek »izbrisao iz sjećanja«. Velemajstorski gol na Rujevici samo je kruna cijelog njegovog »imperatorskog« pohoda kroz ovu sezonu u kojoj je s trona skinuo dotad neprikosnovenog Marka Livaju iz Hajduka.

Tri posljednja ligaška kola

Dinamo u finiš prvenstva ulazi s već spomenuta 4 boda viška i predstoje mu domaći susreti protiv Osijeka i Rudeša, te gostovanje kod Slavena. Jedini (formalni) konkurent Rijeka ima gostovanja kod Varaždina i Osijeka, te domaći susret protiv Slavena. Ali, kako se sada čini, vjerojatno će sve biti odlučeno i prije tog posljednjeg kola koje je na programu 25. svibnja. Zagrepčani imaju čak pravo i na jedan kiks, ali kako stvari stoje čini se kako ga neće biti. Što se tiče borbe za ostala dva euro mjesta Hajduk je siguran treći dok Osječani imaju 4 boda prednosti nad Lokomotivom i trebali bi biti taj posljednji hrvatski putnik u nogometna euro natjecanja. Što se tiče »donjeg doma« Rudeš je već odavno drugoligaš, a negativni rezultatski rekordi koje je postavio u ovoj sezoni 1. HNL najvjerojatnije nikada neće biti oboreni (33 kola – 7 bodova).
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika