Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završena predaja listi, kreće kampanja

Na lokalnim izborima koji se održavaju 2. lipnja u 66 jedinica lokalne samouprave, istog dana kada se održavaju i izbori za vijećnike Skupštine grada Beograda, sudjeluju uz vladajuće stranke i veliki dio stranaka iz oporbe. Po već ustaljenoj praksi na prvom mjestu u većini gradova se nalazi lista Srpske napredne stranke i njihovih partnera, a zatim slijede druge stranke i koalicije. 
Izlazak na lokalne izbore je podijelio koaliciju Srbija protiv nasilja kada su Stranka slobode i pravde, Srbija Centar, pokret Zajedno i koalicija NADA odlučili bojkotirati beogradske izbore s obrazloženjem da će se dogoditi repriza izborne krađe s prošlogodišnjih izbora dok su ostale stranke formirale novu koaliciju pod nazivom Biram borbu. Budući da su o izlasku ili neizlasku, kao i o tome s kim će ići na izbore, odlučivali lokalni stranački odbori, koalicije oporbenih stranaka se razlikuju od mjesta do mjesta. 
Na lokalnim izborima sudjeluju i dvije stranke hrvatske nacionalne manjine kao i stranke bošnjačke, crnogorske, grčke, slovačke, romske, ruske i vlaške manjine. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izlazi u Subotici u koaliciji s bošnjačkom strankom Usame Zukorlića Stranka slobode i pravde, u Somboru samostalno, a u Petrovaradinu i Baču su podržali listu oko Srpske napredne stranke, dok je u Srijemskoj Mitrovici Krunoslav Đaković kandidat na listi Aleksandar Vučić – Srijemska Mitrovica sutra.
Demokratska zajednica Hrvata izlazi samo u Subotici u koaliciji oporbenih stranaka Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković.

Lokalni izbori u Vojvodini

U Novom Sadu na prvom mjestu je Koalicija SNS, SPS, SRS, Zavetnika, PS-a, SDPS-a, PUPS-a pod imenom Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra. Mjesna organizacija DSHV-a Novi Sad na sjednici održanoj u Petrovaradinu je jednoglasno donijela odluku da na lokalnim izborima podrži listu oko SNS-a i sudjeluje u predstojećoj kampanji, objavio je na platformi X predsjednik MO Novi Sad-Petrovaradin i član Predsjedništva DSHV-a Goran Krnčević. Zatim slijede liste nacionalnih manjina Saveza vojvođanskih Mađara, Ruske stranke i lista Istina – Avadiera – Ivana Vujasin kao lista vlaške nacionalne manjine. Slijede liste grupe građana Sasvim druga priča – Grad građanima i g.g. Gari – Građanska akcija za razvoj i inovacije pod imenom »Za prave stvari podrži GARI«, g.g. Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret Autonomija – Aleksandar Odžić, g.g. Kreni-promeni Novi Sad pod imenom »Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni-promeni«.
Proglašene su i liste izborna lista Volim Novi Sad (SP Dveri, Narodna stranka, Pokret Živim za Srbiju), izborna lista Slovačke demokratske lige i lista Udruženi za slobodan Novi Sad koju čine 12 oporbenih stranaka i pokreta – SSP, NPS, Demokratska stranka, Srce, Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, POKS, Novi DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za preokret. Prihvaćene su i liste: »Ćale ovo je za tebe – petar Đurić«, »Heroji – Miša Bačulov« dok je pojedinim listama naloženo da isprave nedostatke.
U Subotici je predano sedam lista, do srijede su proglašene četiri. Pod brojem 1 bit će lista Aleksandar Vučić – Subotica sutra, čiji je nositelj Stevan Bakić, predsjednik Gradskog odbora SNS-a, a zatim slijede dvije manjinske liste, pod brojem 2 nastupit će lista SVM-a čiji je nositelj predsjednik stranke, dr. Bálint Pásztor, a pod brojem 3 je koalicija pod nazivom Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov, čiji je nositelj Marin Piuković. 
Nakon otklanjanja nedostataka proglašena je i lista koalicije Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković koju čine Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-lijevi front i Demokratska zajednica Hrvata. Odbačene su liste Naš grad – udružena oporba Subotice – nacionalna i demokratska, lista grupe građana Subotica danas je dobila nalog da otkloni nedostatke kao i lista g.g. Za kulturnu Suboticu. 
U Somboru je na prvom mjestu koalicija okupljena oko SNS-a i SPS-a  (SNS – SPS – PUPS – SDPS – PS) Aleksandar Vučić – Sombor sutra, na drugom lista SVM-a, a na trećem lista hrvatske nacionalne manjine  pod nazivom Za pravedan Sombor! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Tomislav Žigmanov. Kao četvrta je proglašena lista »Građanski front stop ludilu«.
SSP je odlučio bojkotirati izbore u Somboru dok se ne ispune sve preporuke ODIHR-a, a lista šest oporbenih stranaka pod imenom Biram Sombor bez nasilja je odbijena.
U Apatinu su proglašene tri izborne liste. Kao i u drugim mjestima, na prvom je lista oko SNS-a i SPS-a Aleksandar Vučić – Apatin sutra (SPS, SDPS, SRS i SNS), na drugom je lista SVM-a, a na trećem lista »Perica Popić – Apatine probudi se« koju je podnijela istoimena grupa građana. Prihvaćena je i lista Apatin bez nasilja.
U Baču su proglašene dvije liste – lista oko SNS-a Aleksandar Vučić Bač sutra i lista oporbenih stranaka DS-a, LSV-a i NPS-a pod nazivom Oslobodimo Bač. Treća lista grupe građana Moj Bač Zdravka Vulina je odbijena. U ovoj općini su mjesni odbori DSHV-a (Bač, Plavna, Vajska) donijeli odluku da podrže koaliciju oko SNS-a suglasno odlukama viših tijela stranke, rekao je Dario Bošnjak.
U Srijemskoj Mitrovici pod rednim brojem 1 je lista Aleksandar Vučić – Srijemska Mitrovica sutra, a na njihovoj listi je i predsjednik Mjesnog odbora i član Predsjedništva DSHV-a Krunoslav Đaković.
»Nakon odluke Predsjedništva DSHV-a da se na lokalne izbore ide ili samostalno ili s vladajućom strankom SNS-om, mjesni odbori na teritoriju grada Srijemske Mitrovice (Mitrovica 1, Mitrovica 2 i Stara Bingula) smo odlučili da idemo na listi vladajuće stranke kao što je bio slučaj i na prethodnim lokalnim izborima kada smo dobili i mjesto u Gradskoj skupštini i u Gradskom vijeću, a tako će biti i ove godine«, rekao je Đaković, kandidat na listi SNS-a. 
Na pitanje zašto pokraj njegovog imena ne piše da je član DSHV-a već SNS-a Đaković je rekao kako je to zato što nije napravljen službeni koalicijski sporazum između dvije stranke, a što je bilo tehički teško ostvariti zbog kratkoće vremena. Dodao je da su u prethodnom razdoblju imali izuzetno uspješnu suradnju i uradili puno toga za sve nacionalne manjine u Srijemskoj Mitrovici.
Na drugom je mjestu lista Grupa građana Grad za sve nas – Vladimir Petković, na trećem lista Srijemska Mitrovica protiv nasilja – Đorđo Đorđić – Tatjana Ljubišić – Danijel Ćetojević, slijede lista Europska Mitrovica, lista »Dr. Savo Manojlović – I ja sam Mitrovica – Kreni promeni Mlada Mitrovica« i lista koalicije Nada za Mitrovicu. 
U Rumi nakon liste oko SNS-a, slijede lista Nova demokratska stranka Srbije – Da živimo normalno, lista Ruska stranka – Rusi i Srbi braća zauvijek, lista Biramo zdravu i zelenu Rumu – Zeleno-lijevi front i LSV-Vojvođani, lista Ruma protiv nasilja, lista Europske zelene partije za zelenu Rumu, lista Ruske stranke i lista Nove DSS Da živimo normalno.
U Šidu su samo dvije liste proglašene do srijede Aleksandar Vučić – Šid sutra i lista Ujedinjena oporba – Glasaj za promjene.

Izbori u Beogradu 

Na lokalnim izborima u Beogradu prva je lista koalicije oko Srpske napredne stranke pod nazivom Aleksandar Vučić – Beograd sutra, slijede lista Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvijek, lista Grupe građana »Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić«, »Grupa građana – Za zeleni Beograd – Kada ako ne sad – dr. Dejan Žujović«, lista »1 od 5 milijuna – Beogradski front – Ritam grada, Dušan Teodosijević, gradonačelnik«, lista koalicije Biramo Beograd koju čine Narodni pokret Srbije, Zeleno-lijevi front/Ne davimo Beograd, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije, lista Mi snaga naroda, prof. dr. Branimir Nestorović, Narodna lista – Ključ za pobjedu, koju čine Narodna stranka, Nova Srbija i pokret Živim za Srbiju i lista »Dr. Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni – Promjeni«.
Na izborima sudjeluju i tri nacionalnomanjinske liste: Beograd naš grad, koju je predala koalicija manjinskih stranaka »Snaga«, lista Unije Roma Srbije – Za Beograd i lista »Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja«. Na izbornoj listi SPP-a za beogradske izbore, a na prijedlog DSHV-a je i Vladimir Skoplja. Kako je na platformi X objavio DSHV, u Beogradu živi 4.554 nacionalno izjašnjenih Hrvata. »Partnerska suradnja s SPP-om jamči da će u vijećniku koji bude izabran s ove liste i oni imati glas u Skupštini grada Beograda«, navodi DSHV na platformi X.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika