Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zaokružena suradnja na svim razinama

Hrvatska zajednica općina (HZO) na čelu s predsjednikom Božom Lasićem boravila je u utorak, 14. svibnja u Subotici. Razlog dolaska potpisivanje je sporazuma o suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem kojemu su ovom prigodom donirali 6.000 eura i vrijedne knjige iz Hrvatske. 
Prema riječima predsjednice HNV-a Jasne Vojnić posjet je označio početak nove suradnje, kojim je ova krovna institucija Hrvata u Srbiji zaokružila suradnju na svim razinama u Hrvatskoj.
»Posljednjih godina smo uspješno to činili od pojedinaca, preko gradova do županija pa do Vlade Hrvatske, ali s općinama u ovom smislu još nismo imali službenih sporazuma i suradnje«, rekla je Vojnić. 
Poručila je ona da je potpisani sporazum o suradnji novo poglavlje za odnose Hrvata u Srbiji i općina u Hrvatskoj.
»Općine u Hrvatskoj, kojih ima 428, su veliko bogatstvo za Hrvate u Srbiji u smislu suradnje. Moći ćemo više surađivati i na razini područja kulture, obrazovanja i po svim drugim pitanjima«, rekla je Vojnić. 
»Radujemo se, vidimo da je zajednica aktivna, uspješna i da se bori za svoja prava. Mi smo ti koji moramo dati potporu«, naveo je predsjednik HZO-a. 
Dodao je on kako je ova donacija od 6.000 eura dobar početak suradnje te da se raduje što je upoznao hrvatsku zajednicu u Srbiji. 
»Mislim da je to naš cilj, da radimo na integraciji naše države, tj. našeg naroda«, rekao je Lasić. 
Prema njegovim riječima HZO je značajna i jaka asocijacija koja nudi velike mogućnosti da pomogne Hrvate izvan matične države, po primjeru kao što već surađuju s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. 
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zahvalio je predstavnicima HZO-a na posjeti i ocijenio to kao veliko priznanje DSHV-u kao ključnom političkom čimbeniku Hrvata u Srbiji. Žigmanov je predstavnike HZO-a upoznao s dosadašnjim aktivnostima stranke, ali i naglasio kako je važno da se komunikacija koja je uspostavljena s kabinetom premijera Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem spušta i na druge razine kao što su općine te da se kontinuirano snaži institucionalna komunikacija, preneo je DSHV na svojim durštvenim mrežama.
U ime DSHV-a Darko Baštovanović također je ocijenio posjet iznimno važnim. 
»Za nas je ovo je priznanje DSHV-u za dosljedno zalaganje za boljitak Hrvata u Srbiji«, poručio je Baštovanović. 
Izrazio je on i nadu kako će nakon ovoga sporazuma doći do poboljšanja odnosa prekogranične suradnje, naročito kada su u pitanju pogranične općine i jedne i druge države.  
»Nadamo se da će u onim mjestima gdje Hrvati čine značajniji udio pučanstva, osobito u onim koja se naslanjaju na teritorij Hrvatske doći i do poboljšanja u prekograničnoj suradnji, da ćemo biti više uključeni u projekte i da ćemo od HZO-a imati potporu kada je u pitanju izgradnja strukturalne jednakosti Hrvata u jedinicama lokalne samouprave u Vojvodini, razvoju adekvatne infrastrukture, komunalnih usluga, socijalnih usluga pa sve do potpore kada je u pitanju politička participacija«, rekao je Baštovanović.
HZO posjetila je i Zavod za kulturu vojođanskih Hrvata, Hrvatsku riječ, DSHV te obišla znamenitosti Subotice. 
J. D. B. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika