Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Tamburaši nagrađeni u Šapcu

ŠABAC – Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, 67. po redu, održan je od 9. do 15. svibnja u Šapcu, a među sudionicima bili su i tamburaši učenici Muzičke škole Subotica i članovi HGU Festival bunjevački pisama. Anđela Horvacki u klasi prof. Mire Temunović osvojila je I. nagradu (96 bodova) u svojoj kategoriji, dok je Dječji tamburaški orkestar, također pod dirigentskom palicom prof. Temunović, osvojio I. nagradu laureat natjecanja. 

Radionica šokačkog veza 

VAJSKA – U Šokačkoj kući u Vajskoj u utorak je održana radionica baranjsko-šokačkog veza u sklopu projekta Maštom bajnom, zlatnim koncem i iglom sjajnom koji provodi KUD Seljačka sloga iz Gajića. Voditeljice su bile Eva Balatinac, Eva  Kostolić i Jela Nikolić. Radionice veza održavaju se u Vajskoj, Somboru, Baču, Monoštoru i Beregu, a posljednja će biti na jesen u Gajiću. Radionicu u Vajskoj polazila su djeca te se tako rodila i ideja za daljnjom suradnjom između mjesne HKU Antun Sorgg i škole u Dražu. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i medija Hrvatske i Općina Draž.

ZKVH u Noći muzeja 

SUBOTICA – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata će u subotu, 18. svibnja, sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja 2024. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu »Hrvatsko narodno kazalište u Subotici (1945. – 1951. – 1980.)« na kojoj će biti prikazani dokumenti, publikacije, fotografije i plakati iz arhive Zavoda te iz osobne zbirke kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića. Autor izložbe je Branimir Kopilović, stručni suradnik u Zavodu, a izložbu će u 19 sati otvoriti Nevena Baštovanović, suradnica na izložbi i autorica elaborata pod nazivom (Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici. Prostorije Zavoda će biti otvorene od 18 do 23 sata. Posjetitelji će ovom prigodom moći kupiti publikacije tiskane u nakladi Zavoda.

Noć muzeja u Bunjevačkom kolu

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo sudjelovat će u programu Noći muzeja, u subotu, 18. svibnja. Centar priređuje izložba sliku, nošnje i predmeta s motivima cvijeća pod nazivom »Cvijet – ukras života i baštine«. Na svakih sat vremena bit će organizirani nastupi folkloraša Kola. Početak je u 19 sati.

Noć muzeja u Tavankutu

TAVANKUT – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta priređuju izložbu pod nazivom Nagrade i priznanja slika od slame. Izložba će, povodom Međunarodnog dana muzeja te manifestacije Noć muzeja, biti otvorena u subotu, 18. svibnja, u 18,30 sati u izložbenom prostoru spomenute Galerije. Nakon izložbe, u 19,30 sati na etno salašu Balažević bit će otvoren etno postav »Ispod svile šling – donje rublje Bunjevaka«. Program se nastavlja nastupom KUD-ova od 20 sati na ljetnjoj pozornici etnosalaša (u slučaju kiše bit će premješten u Dom kulture). Gosti večeri su KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike (Hrvatska) koji će nastupiti zajedno s domaćinima – folklorašima HKPD-a Matija Gubec.

Predstavljanje knjige o Hrvatskom groblju u Boki

BOKA – Predstavljanje knjige autorice Lidije Žunac Tragovi trajanja – Hrvatsko groblje u Boki bit će održano u nedjelju, 19. svibnja, u Boki (Općina Sečanj). Program započinje u 17 sati blagoslovom i molitvom na Hrvatskom groblju u Boki, a nastavlja se u 18 sati u velikoj dvorani Naftaške menze (na križanju ulica Maršala Tita i Svetozara Markovića) predstavljanjem knjige i prigodnom izložbom. Izdavači knjige su ZKVH, Subotica i Gradska biblioteka Pančevo, koji su ujedno i organizatori ovog događaja u suradnji s Kulturnim centrom u Sečnju. 

Izložba slika s kolonije Stipan Šabić

SUBOTICA – HLU Croart priređuje izložbu slika nastalih na Međunarodnoj umjetničkoj koloniji Stipan Šabić 2023. Otvaranje izložbe bit će u ponedjeljak, 20. svibnja, u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom od 18 sati. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika