Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raskoš baroknog zvuka

Trideset treći uskrsni koncert u Subotici, naslovljen »Tertia Dies« održan je prošloga tjedna, 9. svibnja, u prepunoj katedrali sv. Terezije Avilske. Sudjelovali su Katedralni zbor Albe Vidaković, Collegium Musicum Catholicum, Komorni orkestar Subotičke filharmonije (koncert-majstor Zsiga Pàl), Aleksandra Ušumović Pletikosić (sopran), Lucija Vukov (flauta), Kornelije Vizin (orgulje) te Branimir Rezić (čembalo i basso continuo).
Dirigent je bio Miroslav Stantić a na programu su bila djela J. S. Bacha, G. F. Händela, J. Haydna i »domaćeg« Albe Vidakovića. 
Unatrag tri godine uskrsni koncerti imaju svoj tematski naziv. Ove godine je to bio »Tertia Dies«, odnosno »treći dan« kao »dan uskrsnuća, dan svjetla i radosti«. 
»Na programu su bila djela Bacha i Händela, kao najvećih predstavnika baroka. Izbor je bio iz Bachovih kantata i pasija, a kod Händela odabrali smo koncert za orgulje i orkestar te sonatu za flautu i čembalo. Zbog autentičnosti izvedbe pozvali smo kolegu Branimira Rezića, koji je asistent na predmetu čembalo i basso continuo na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Smatramo da je čembalo dalo jedan poseban zvuk i izvedbeni sjaj koncertu. Jedina Händelova vokalno-instrumentala skladba na koncertu bila je Aleluja, Amen – završni zbor iz oratorija Juda Makabejac pisana za orkestar, čembalo, timpane, oboe i orgulje. Za naše koncerte karakteristična su djela Albe Vidakovića, čije ime katedralni zbor nosi. Ovoga puta to je bila skladba Juravit Dominus. Inače, ove godine je 110 godina od njegova rođenja i 60 godina od njegova smrti. Što se tiče Haydna, izveli smo dijelove njegove Misse brevis u D duru«, kaže zborovođa Katedralnog zbora Albe Vidaković Miroslav Stantić. 
Pokrovitelji koncerta bili su Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i poduzeće Rotografika.
Tradicija održavanja uskrsnih koncerata u Subotici dulja je od tri desetljeća, a prvi takav koncert održan je 5. travnja 1991. godine. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika