Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pedesetnica

Ove nedjelje slavimo Pedesetnicu, dan kada je na apostole sišao Duh Sveti te se rodila Crkva, novi Božji narod. Od tada Duh je neprestano među nama. U njegovoj blizini nisu samo privilegirani nego je on sa svakim od nas, samo mu se trebamo otvoriti, dopustiti mu da u nama i po nama djeluje.

Otvoreni Duhu Božjem

Isus je svojim učenicima obećao Duha Branitelja koji će ih upućivati u svu istinu. Kazao im je: »Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom« (Iv 15,26-27). Oni su iščekivali Branitelja, čekali su obećanog Duha zbunjeni pred poslanjem koje su primili prije Isusovog uzašašća na nebo. Željeli su susresti Duha Svetog, željeli su Isusovim učenicima učiniti sve narode, ali su mnoge nedoumice stajale na putu ostvarenja tih želja, jer njihove ljudske snage nisu bile dostatne za tako veliki zadatak koji je bio pred njima. Ali Bog nam nikada ne povjerava zadatke za koje nas neće učiniti sposobnima. On ne bira među ljudima one koji su sposobniji nego one koji će se otvoriti djelovanju Duha, a Duh nas može učiniti sposobnima za sve što Bog od čovjeka očekuje.
Sve što su apostoli priželjkivali otkako su ispratili Isusa u nebo ostvarilo se u jednom danu, na Pedesetnicu. Duh Sveti silazi na njih i oni ne samo da su ga upoznali nego on po njima istog časa počinje djelovati i oni postaju glasni navjestitelji Evanđelja. Nestaje straha, zbunjenosti, više se ne pitaju kako će i što će govoriti nego izlaze iz kuće i naviještaju. Navještaj je bio toliko snažan da se već toga istog dana krstilo oko tri tisuće ljudi. A to je bio samo početak novoga Božjeg naroda i apostolskog djelovanja snagom Duha Svetoga. Piše Sveto pismo kako su činili mnoga znamenja i hrabro naviještali Krista uskrsloga, te su im se svakodnevno pridruživali novi članovi. To je bilo vrijeme radosti za one koji prigrliše vjeru, ali i opasnosti, jer kršćani su od samih početaka bili progonjeni. Pa ipak je njihov broj rastao. Nijedno ljudsko djelovanje nije moglo, niti ikada može zaustaviti Božje djelo. Ali Bog treba suradnike, treba one koji će se otvoriti vodstvu Duha Svetoga, kao što su apostoli i prvi kršćani.

Krizma je naša Pedesetnica

Svako vrijeme ima svoje izazove. Isus je znao da će tako biti, zato je Duha Svetoga ostavio trajno s nama, da nove generacije vjernika, da svakog kršćanina upućuje u svu istinu i od njega čini navjestitelja Radosne vijesti. Duh je tu, u svakom od nas. Sakramentom svete potvrde primili smo puninu njegovih darova koja je moćno oruđe i oružje za navjestiteljsko poslanje, moćno sredstvo čijom upotrebom postajemo Kristovi svjedoci u svijetu. Čovjekove su snage slabe, njegova narav sklona grijehu, njegova žudnja usmjerena ovozemaljskim užicima, kao što piše Pavao u Poslanici Galaćanima. No, Duh Sveti nas može izdići iznad naše slabosti, naše čežnje i želje s prolaznog i grešnog možemo premjestiti na vječno i Božje. No, ispred svega Bog poštuje našu slobodnu volju. On nam može dati snagu, učiniti nas apostolima suvremenog svijeta, ali mi trebamo sami to željeti, trebamo biti otvoreni djelovanju Duha Svetog, poput apostola.
Za nas je Pedesetnica naša krizma. To je trenutak kada postajemo sposobni za velika djela koja Bog želi učiniti po nama, no mi se ne želimo predati njegovom djelovanju, pa krizma ostaje samo jedno obično slavlje. No, on strpljivo čeka da se predomislimo. Učinimo to dok imamo vremena.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika